Tekst objavljen: 21.05.2015 10:09        


Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, zahvaljujući padu zaliha američke nafte, koji je podstakao nade da će globalne zalihe tog energenta biti smanjene, navode analitičari. 

Nafta skuplja, smanjene zalihe u SAD

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu poskupela je na Njujorškoj berzi 22 centa na 59,20 dolara, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu poskupela 32 centa na 65,35 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI je juče poskupeo 99 centi, a "brent" 1,01 dolar, nakon što je najnoviji izveštaj o zalihama nafte u SAD pokazao da su one smanjene više nego što se očekivalo.

Američko Ministarstvo energetike saopštilo je da su zalihe komercijalne nafte pale za 2,7 miliona barela u nedelji zaključno sa 15. majem, dok su analitičari koje je anketirao "Blumberg" očekivali pad od 1,75 miliona barela. Pored toga, dnevna proizvodnja nafte je istovremeno smanjena za 112.000 barela na 9,26 miliona barela, nakon rasta od 5.000 barela iz prethodne nedelje.

Analitičari i investitori takođe prate napore Ujedinjenih nacija da pokrenu političke pregovore u Jemenu, u vreme kada rastu strahovanja da bi nemiri iz Jemena mogli da se prebace i na susedne zemlje, Saudijsku Arabiju i Iran, koje su veliki proizvođači nafte.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte na berzi rast cene nafte svetske zalihe nafte američke zalihe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana