Tekst objavljen: 17.08.2016 16:01        


Cene nafte su oslabile u današnjem trgovanju u Aziji pošto su investitori uknjižili profite od nedavnih poskupljenja ove sirovine, ali su, ipak, ostale iznad 46 dolara na temelju nada da će proizvođači odlučiti da zamrznu proizvodnju na sastanku sledećeg meseca. 

Nafta oslabila, cene ostale iznad 46 dolara za barel

Cene su zatvorene na petonedeljnom maksimumu tokom noći, poduprte slabijim dolarom i nakon izjava iz vodeće članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), Saudijske Arabije, i rivalske nečlanice naftnog kartela, Rusije, o saradnji na stabilizaciji cena, koja bi mogla da uključi i ograničavanje prozvodnje, prenosi agencija AFP.

Američka "laka" nafta WTI porasla je sinoć 1,8 odsto na 46,48 dolara za barel u Njujorku, a severnomorska sirova nafta "brent" je napredovala takođe za 1,8 procenata i zaključena je na zatvaranju trgovanja na Londonskoj berzi na 49,23 dolara.

Cene oba tipa nafte su danas na trgovanju u Aziji pala pošto su investitori ostvarili izvesne dobitke, a analitičari ističu da je pad ublažen kupovinama motivisanim očekivanjima da će cene i dalje ići naviše.
Na azijskim berzama je danas WTI nafta za isporuku u septembru pala 25 centi (0,54 odsto) na 46,33 dolara, a "brent" za oktobarske isporuke je pojeftinio 35 centi (0,75 odsto) na 48,88 dolara po barelu.

Cene su skočile čak 18 procenata od 2. avgusta, kada su pale na ispod 40 dolara za barel, prvi put od aprila ove godine, pošto je tržiste uletelo u "raspoloženje medveda".

Analitičari očekuju da će cene varirati uoči septembarskog neformalnog sastanka članica i nečlanica OPEK-a u Alžiru.

Saudijski ministar za naftu Kalid al-Falih je prošle nedelje nagovestio da razgovori mogu obuhvatiti i akcije za stabilizaciju cena - što je na tržištu protumačeno kao najava da bi OPEK mogao da oživi pregovore o rezanju visokih nivoa proizvodnje.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je da njegova zemlja, koja nije članica OPEK-a, radi sa Saudijcima na stabilizaciji tržišta nafte, aludirajući na moguću saradnju u smislu zamrzavanja proizvodnje.
Ruska delegacija je juče posetila sedište OPEK-a i u saopštenju, objavljenom kasnije, Novak je naveo da njegova zemlja planira sastanak sa naftnim kartelom u oktobru.

Međutim, neki analitičari sumnjaju u mogućnost postizanja sporazuma o zamrzavanju proizvodnje i podsećaju na ranije pregovore o tom pitanju koji su završeni neuspehom.

"Samiti o nafti obično su završavali bez dogovora, kao što je to bio slučaj i na sastanku OPEK-a početkom ove godine", kaže tržišni analitičar Keni Fišer iz trgovinske platforme Oanda.

"Iran, koji se vratio na tržište kao jedan od glavnih proizvođača nakon višegodišnjih sankcija, izbegava sastanke i za tu zemlju verovatno neće biti prihvatljivo bilo kakvo smanjenje proizvodnje", ocenio je Fišer u komentaru prenosi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
laka nafta cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana