Tekst objavljen: 22.02.2015 12:01        


BEOGRAD, 6. februara (Tanjug) - Ministarka saobraćaja, gradjevine i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da njena nedavna poseta Tirani predstavlja značajan pomak u odnosima Srbije i Albanije, o čemu, kako je istakla, govori i namera o zajedničkim infrastrukturnim projektima. "Pune 23 godine nijedan član vlade nije bio u bilateralnoj poseti Albaniji i moja poseta Tirani predstavlja značajan korak. Koliki je to pomak, govori i činjenica d

Mihajlović o zajedničkim projektima Srbije i Albanije

BEOGRAD, 6. februara (Tanjug) - Ministarka saobraćaja, gradjevine i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da njena nedavna poseta Tirani predstavlja značajan pomak u odnosima Srbije i Albanije, o čemu, kako je istakla, govori i namera o zajedničkim infrastrukturnim projektima.
"Pune 23 godine nijedan član vlade nije bio u bilateralnoj poseti Albaniji i moja poseta Tirani predstavlja značajan korak. Koliki je to pomak, govori i činjenica da su Srbija i Albanija sada iskazale zajednički interes da rade na partnerskim odnosima, da imaju interes da izadju sa jednim zajedničkim dokumentom pred EU, i predstave mogućnosti razvoja zapadnog Balkana", izjavila je Mihajlovićeva za "Danas".
"Do 1. aprila naša zajednička radna grupa će uraditi predlog dokumenta o saradnji koji će vlade, verujem, prihvatiti, a nakon toga će ih dva premijera predstaviti.To znači da će se u avgustu u Beču razgovarati sa Evropskom unijom oko načina i izvora finansiranja", dodala je ona.
Ministarka saobraćaja, gradjevine i infrastrukture podseća da je led izmedju dve zemlje probila ova Vlada Srbije, pre svega premijer Aleksandar Vučić.
"Autoput Niš-Merdare-Priština-Lješ (Albanija), ukrštanje Koridora 11, koji radimo sa Crnom Gorom sa takozvanim Plavim koridorom ili Jadransko-jonskim autoputem, ali i rekonstrukcija pruge Beograd-Bar, pruge Podgorica-Tirana-Valona ili pruge Beograd-Bijelo Polje i Berane-Peć, Klina- Priština, Prizren-Skadar kao i pruge Beograd-Lapovo-Kraljevo-Kosovo polje-Prizren-Skadar. Dakle, kad govorimo o rekonstrukciji i delom izgradnji nekih pružnih pravaca, na tome će posebno detaljno raditi radna grupa i izabraćemo one koje su ekonomski i strateški najvažnije", rekla je Mihajlović, govoreći o mogućim zajedničkim projektima.
Na pitanje lista da li će, budući da je reč i o izgradnji puta Niš-Priština-Tirana, u neki od sledećih susreta biti uključena i Priština, Mihajlovićeva je odgovorila da nema nijednog razloga da ne bude uključena, budući da put prolazi kroz Prištinu.
Ona je dodala da to uključuje i mogućnost koordinacije sa Crnom Gorom, s obzirom da će veći deo projekta biti preko njihove ili vezano za njihovu teritoriju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana