Tekst objavljen: 19.02.2015 10:11        


Najbolje rešenje za Železaru Smederevo bio bi izbor neke kompanije iz inostranstva za menadžment tim, koji bi bio angažovan na pet do 10 godina, i čak u formi javnog i privatnog partnerstva, što bi moglo da otvori perspektivu za neki budući tender za pronalaženje strateškog partnera smederevskoj čeličani, izjavio je danas zaTanjugu predsdenik Udruženja korporativnih dierktora Srbije Toplica Spasojević.

Menadžment tim, pa tender za partnera železare

Menadzment tim imao bi zadatak da održi proizvodne kapacitete koje Železara sada ima, da održi zaposlenost na određenom nivou koja bi garantovala i sigurnost za ljude koji žive od Železare i da otvori perspektivu za neki budući tender za pronalaženje strateškog partnera, objasnio je Spasojević.

On smatra da neće biti lako doći do najboljeg rešenja za Železaru, jer treba naći firmu ili grupu pojedinaca, koji bi se udružili povodom ovog projekta, da imaju iskustva i da mogu da povuku odgovarajuće bankarske grupacije koje mogu da finansiraju tako skupu i veliku proizvodnju.

Što se tiče domaćeg učešća na predstojećem javnom pozivu za angažovanje menadžment tim, Spasojević je izrazio rezervu da u Srbiji ima dovoljno stručnih kadrova za takav posao, koji mogu da povuku razvoj i da nosioci poslova u Železari, ali je uveren da naši ljudi, koji su se godinama bavili tim poslom, mogu da budu deo budućeg tima.

Osim toga, Spasojević kaže da nije siguran da su domaće banke spremne da "na takvu neku avanturu otprate".
"Zato mislim da bi kombinacija, stranog i domaćeg menadžmenta i neke ozbiljne kompanije koje se bave čelikom, bila najbolje rešenje. Oni bi mogli da daju svoje stručnjake, svoje veze, svoje kapacitete i svoje kupce u inostranstvu", smatra Spasojević.

Takođe, ukoliko se zaključi dugoročan ugovor, na pet ili 10 godina, onda može da se desi da se uđe i u formu javnog i privatnog partnerstva, gde bi taj menadzment tim obezbedio finansijske uslove od stranih banaka za investicije u deo kapaciteta koji nedostaju Železari, kazao je biznismen.

Spasojević je skrenuo pažnju da smo u proteklom periodu, nažalost, prenebregli da razvijemo kapacitete za proizvodnju hladno valjanog lima koji je sada i najtraženiji na svetskom tržištu, a da je to urađeno na vreme sudbina Železare bi možda bila dugačija.

Sagovornik Tanjuga je podsetio da iskustva Rudarsko topioničarskog kombinata Bor, u koju su Vlada Srbije i menadžment na vreme investirali u izgradnju nove Topionice, tako da će se koristi i prednosti te investicije još dugo da se osećaju, i u Boru i u okolini.

"To je, možda, trebalo pre izvesnog vremena da se uradi i u Smederevu", primetio je Spasojević.
Komentarišući mogućnost zloupotreba u angažovanju menadžment tima, Spasojević je rekao da one mogu da se izbegnu.

"Potencijalne zloupotrebe mogu da budu kada se nabavlja sirovina po višoj ceni, a gotov proizvod da se prodaje po nižoj ceni. Ali tu može da se imenuje neka od vodecih oditorskih firmi kao što su Dilojt, KPMG ili Prajs Voters Haus Kupers, koje bi pratile poslovanje i upoređivali cene na tržištu sirovina i gotovih proizvoda", objasnio je Spasojević.

To može da se dogovori i menadžment ugovorom o periodičnoj kontroli, gde bi se najverovatnije našao model, da se deo njihovog angažovanja plati fiksno, na bazi prometa, a deo da bude na bazi postignutog rezultata, objasnio je on.

"To je uobičajeno kako rade investicioni ili menadžment fondovi i na taj način su oni dovoljno stimulisani da budu racionalni i da vode kompaniju na najbolji moguci način", rekao je Spasojević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Najbolje rešenje za Železaru Smeder menadžment tim strateškog partnera smederevskoj če Železaru Smederevo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana