Tekst objavljen: 21.02.2015 10:30        


SKOPLJE, 6. februara (Tanjug) - Vrednost spoljnotrgovinske razmene Makedonije u prošloj godini iznosila je ukupno 12,2 milijarde američkih dolara, pri čemu je izvoz porastao 15,6 odsto a uvoz 10,3 procenta. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna vrednost izvoza robe iz Makedonije u periodu januar-decembar 2014. godine dostigla je 4,93 milijarde dolara, a uvoza 7,27 milijardi dolara, tako da je pokrivenost uvoza izvozom 67,8

Makedonski izvoz skočio 15,6 odstoprošle godine

SKOPLJE, 6. februara (Tanjug) - Vrednost spoljnotrgovinske razmene Makedonije u prošloj godini iznosila je ukupno 12,2 milijarde američkih dolara, pri čemu je izvoz porastao 15,6 odsto a uvoz 10,3 procenta.
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna vrednost izvoza robe iz Makedonije u periodu januar-decembar 2014. godine dostigla je 4,93 milijarde dolara, a uvoza 7,27 milijardi dolara, tako da je pokrivenost uvoza izvozom 67,8 odsto.
Makedonski trgovinski deficit je lani iznosio 2,34 milijarde dolara, prenosi portal Ekonomski.
Najveće učešće u izvozu imali su katalizatori nosača sa plemenitim metalima ili njihovim jedinjenjima, feronikl, setovi provodnika za paljenje i slično, za vozila, avione ili brodove, proizvodi od gvoždja i čelika (valjani) i odeća.
U uvozu su najzastupljeniji bili nafta ulja i maziva dobijena od bitumenoznih minerala, platina i legure platine, električna energija...
Makedonija je prošle godine najviše izvozila u zemlje EU, 76,6 odsto ukupnog izvoza, i u zemlje Zapadnog Balkana (14 procenata), a najveći udeo u uvozu, od 63,5 odsto, takodje su umale članice EU.
Što se tiče pojedinačnih zemalja, Makedonija je lani najviše trgovala sa Nemačkom, Velikom Britanijom, Grčkom, Srbijom i Italijom, budući da je od ukupne spoljnotrgovinske razmene u prošloj godini, 51,7 procenata obavljeno sa tim zemljama.
(kraj) / nma

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana