Tekst objavljen: 03.01.2018 11:33        


Nova uredba o energetski zaštićenim kupcima olakšaće proceduru dobijanja ove pomoći koju je do sada iskoristilo tek 73.000 siromašnih

Lakše do besplatne struje i gasa

Budžetom vlade za 2018. godinu predviđeno je da Ministarstvo energetike dobije 950 miliona dinara za socijalno ugrožena domaćinstva koja imaju pravo na besplatne kilovate i kubike gasa.

Ove godine za tu namenu iskorišćeno je oko 763 miliona od 1,5 milijardi dinara koliko je bilo planirano.

Razlog zašto je ove godine tek oko 73.000 najugroženijih od oko 400.000 koliko ih ima, iskoristilo ovo pravo je preobimna i preskupa papirologija neophodna da bi zahtev za besplatnu struju i gas uopšte podneli.

Onima koji su prethodnih godina imali pravo na ovu pomoć trebalo je između 2.500 i 3.000 dinara (što je više od mesečnog računa za struju), što većina siromašnih nije mogla da plati. Osim toga, uslov za ovaj popust je i da imaju sve prethodno plaćene račune za struju i gas, što takođe, većina nije imala. To je i razlog što je tek 55 njih prošle godine ostvarilo pravo na besplatne kubike gasa.

Sve ovo je razlog da se ovih dana priprema nova uredba koja će omogućiti da se lakše dođe do povlastica, a analiza pokazuje da bi broj korisnika pomoći mogao biti trostruko veći.

Novom uredbom, kako potvrđuju u Ministarstvu energetike, biće obuhvaćene i još neke nove ranjive kategorije potrošača. Budući da postojeće olakšice ističu sa kalendarskom godinom, prijavljivanje za nove kilovate i kubike gasa već je počelo pa nove zahteve treba što pre podneti kako bi se jeftiniji energenti dobili već s novim januarskim računima.

Inače, resorno ministarstvo, sa Svetskom bankom, prati realizaciju ovog posla pa je odlučeno da se uredba menja kako bi proširili broj korisnika i uvođenja elektronske uprave.

– Elektronska uprava će omogućiti da se ubuduće lakše dolazi do podataka ko ima pravo na besplatne kilovate – kaže Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu energetike.

Aktuelna uredba propisuje da status energetski zaštićenog kupca zavisi od ukupnih primanja domaćinstva, broja članova porodice, imovnog stanjem, a predviđeni su i limiti u potrošnji struje.

Najugroženija domaćinstva svakog meseca mogu dobiti besplatno od 120 do 250 kilovat - časova struje, a tokom grejne sezone od oktobra do aprila 75 kubnih metara gasa. Zaštićena su i ugrožena domaćinstva koja imaju bolesnike.

Pravo na besplatnu struju i gas ima jednočlano domaćinstvo s primanjima do 14.060,11 dinara, sa dva i tri člana do 20.471,21 dinar, sa četiri i pet članova do 26.878,10 dinara a sa šest i više članova do 33.800,72 dinara.

– Da bi svoje pravo ostvarili oni mogu potrošiti najviše četiri puta više energije u odnosu na količinu koja im se odobrava u kilovat-satima. Odnosno, ako je njihova potrošnja do 6,5 puta veća od odobrenih kilovat-sati onda imaju umanjenje do 50 posto – ističe direktor Snabdevanja električnom energijom u EPS-u Radovan Stanić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dragan NS 08.12.2017 18:54

    Koliko nelogicnosti i lazne brige o najsiromasnijima! Zamislite,neko se u ministarstvu zabrinuo zasto se toliko mali broj ugrozenih odazvao a oni sami propisali uslove koje skoro niko nije mogao da ispuni,pa su oni ti isti doneli bez bilo kakve odgovornosti za predlagaca prvobitne uredbe novu uredbu sa daleko povoljnijim uslovima ali sa daleko manjim sredstvima tj. 950 miliona dinara umesto predhodnih 1,5 milijarde. Ako se podeli 950 miliona dinara sa 400.000 najugrozenijih ta sredstva bi bila dovoljna da svako od njih godisnje dobije po 2.400 dinara ili mesecno po 200 dinara pomoci za struju i gas.
    Koliko je to malo kao i onaj limit od 26.878 dinara za cetvoroclanu porodicu prosudite sami(to je malo vise od 200 dinara po clanu dnenevno sto nije dovoljno ni za hranu.Ako imate veci prihod od 220 dinara dnevno po clanu domacinstva onda gubite provo na mesecni popust za struju i gas)

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
besplatna struja EPS Distribucija besplatni gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana