Tekst objavljen: 26.08.2013 8:30        


Stanodavci od podstanara ubiraju kiriju za najmanje 163.000 stanova i kuća u Srbiji, što je manje od 10 odsto svih objekata za stanovanje. Najviše stanova izdatih podstanarima je u Novom Sadu, gde pod kiriju ide čak 15 odsto svih prostora za stanovanje, dok je u Beogradu i okolini izdat svaki deseti stan. 

Krov nad glavom: U Srbiji barem 300.000 podstanara

Stambeni karton države pokazao je da su stanovi u Srbiji u ogromnoj većini u privatnoj svojini. Najveći broj domaćinstava živi pod svojim krovom - takvih je 2,1 milion, što čini 87,5 odsto.

U Vojvodini i Beogradu 86 odsto stanova naseljeno je njihovim vlasnicima. Najviše stanodavaca i kirajdžija je u Novom Sadu i Beogradu, a među prestoničkim opštinama prednjače Stari grad, Zvezdara i Savski venac, gde je 12 odsto stanova dato pod kiriju. Najmanje izdavanja nepokretnosti je u Vlasotincu, Žitorađi, Žabarima, Doljevcu i Merošini, gde tek svaki stoti stan ili kuća ima podstanare.

U Udruženju podstanara Velegrad, koje okuplja ljude bez svog krova nad glavom, ističu da je broj građana Srbije koji su u podstanarskom odnosu mnogo veći nego što se to čita iz popisnih rezultata.

- Srodstvo kao osnov stanovanja, koje je zabeleženo u 5,7 odsto ukupnog broja naseljenih stanova, samo je maska za čist podstanarski odnos - kaže Mirko Mirković, zastupnik udruženja podstanara Velegrad.

- Najveći deo od njih 136.000 izjavilo je na popisu da žive kod familije, iako to nije tačno. Tako su učinili na nagovor stanodavaca, koji imaju strah od poreza, pa su stanare „pritisli“ da se tako izjasne.

Mirković napominje da se tačan broj zakupaca dobija tek zbrajanjem ovih brojki i da je on, prema podacima udruženja koje zastupa, nešto veći od 300.000.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana