Tekst objavljen: 11.05.2023 14:35        


Dobro se ugreju i uštede novac

Kako jedan restoran u Švedskoj godišnje uštedi 16 hiljada dolara na grejanju?


Na vetrovitom krovu "Burger Kinga" u Malmeu, u južnoj Švedskoj, Magad Kalidi pokazuje na veliku metalnu kutiju pričvršćenu zahaosstvoren od cevi i žica.

Spolja gledano, to je daleko od inovacije koja privlači pažnju, ali Kalidi, koji je vlasnik franšize američkog lanca restorana brze hrane, kaže da jeovom "metodom" uštedeo ogrankuoko 16.000 dolara godišnjekada je reč o računima za grejanje.

Metalna kutija, naime, predstavlja novi oblik opreme za razmenu toplote pod nazivom Lepido, koju je razvio startap iz Malmea - "Enjay".

Startap je uočio prazninu na tržištu obnovljive energije, kada govorimo o isparenjima iz kuhinje, koja nastaju prilikom spremanja hrane, i njihovoj upotrebi u druge svrhe - recimo, za zagrevanje drugih prostorija unutar objekta.

Time se, logično, smanjuje potreba zakonvencionalnim grejanjem,piše BBC, i dodaje da se istovremeno smanjuje nivo štetnih emisija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Iz franšiznog restorana "Burger King"-a u Švedskoj kažu da suu početku bili skeptični, ali da sada vide uštedu i da je povrat ulaganja takođe prilično brz.

"Enjay" je jedna od nekoliko kompanija koje mogu ponuditi profitabilno obnavljanje energije iz kuhinjskih izduvnih gasova.Lepidoje postao komercijalno dostupan 2018. godinei od tada je instaliran u oko 25 "Burger King" franšiza širom Švedske, Norveške i Danske, kao i u školskim i hotelskim kuhinjama širom nordijskih zemalja i regiona Beneluksa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Švedska burger king grejanje ušteda novca zelena energija obnovljivi izvori energije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana