Tekst objavljen: 08.10.2023 16:00        


Zamah koji stoji iza argentinskog buma rudarenja litijuma ubrzano raste

Još jedna država pronašla značajne rezerve litijuma?


Smatra se da je zemlja na putu da parira Čileu, a potencijalno čak i nadmaši ovu susednu zemlju, koja je vodeći proizvođač litijuma u ​​Latinskoj Americi do 2030. godine, sa investitorima i operaterima iz celog sveta koji se bore da se uključe u njegove rastuće poduhvate.

Litijum, koji se ponekad naziva "belo zlato" zbog svoje svetle boje i visoke tržišne vrednosti, smatra se kritičnom komponentom energetske tranzicije. Najlakši metal na svetu se obično koristi u električnim vozilima, mobilnim telefonima i punjivim baterijama za laptopove.

Analitičari konsultantske kuće za politički rizik Jurejža grup (Eurasia Group) kažu da putanja proizvodnje litijuma u ​​Argentini zavisi od predstojećih predsedničkih izbora i kako njihov ishod utiče na makroekonomske izglede zemlje, kao i na verovatnoću intervencionističke politike.

"Ulozi su veliki", rekli su analitičari Jurejža grupe u istraživačkoj belešci objavljenoj 18. septembra. "U pitanju nije samo mogućnost Argentine da razvije snažan lanac snabdevanja litijumom, i možda baterijama, već i globalni energetski napredak."

"Ako se argentinski bum litijuma uguši, to će sprečiti snabdevanje potrebno za pokretanje revolucije električnih vozila (EV), posebno kasnije ove decenije kada se očekuje da će se osnove ponude i tražnje litijuma pooštriti", dodaju oni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Latinska Amerika trenutno snabdeva oko 35% svetske količine litijuma, prema Međunarodnoj agenciji za energiju, a prednjače Čile (26%) i Argentina (6%). Procenjuje se da region sadrži više od polovine svetskih rezervi litijuma, uglavnom u Argentini (21%) i Čileu (11%).

Trenutno Argentina ima dva projekta rudarenja litijuma, jedan u severnoj provinciji Katamarka, a drugi u susednoj Salti. Predviđeno je da obe operacije udvostruče proizvodnju 2024. godine, a trenutno je u izgradnji još 10 projekata.

Rastući zamah iza buma rudarstva u zemlji znači da analitičari Jurejža grupe očekuju da će se proizvodnja litijuma u ​​Argentini povećati pet puta sledeće godine i otprilike deset puta do 2027.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
litijum iskopavanje litijuma argentina južna amerika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana