Tekst objavljen: 04.05.2023 14:40        


Američka regionalna banka PacWest Bancorp sa sedištem u Los Anđelesu razmatra strateške mogućnosti, uključujući potencijalnu prodaju ili dokapitalizaciju

Još jedna američka banka u problemu?


Banka se nada da će izbeći sudbinu drugih banaka koje su preuzeli američki regulatori proaktivnim iznalaženjem rešenja za jačanje svojih finansija, rekao je izvor, želeći da ostane neimenovan zbog poverljive naravi tih pitanja. Ti napori su usledili nakon što je banka krajem marta prikupila 1.4 milijarde dolara od investicijske kompanije Atlas SP Partners.

PacWest spada među 100 vodećih banaka u SAD-u, a ima podružnice u Kaliforniji, kao i u Daramu u Severnoj Karolini i u Denveru u Koloradu. Prema prošlonedeljnoj objavi poslovnih rezultata u prvom tromesečju, depoziti su joj se stabilizirali nakon što su neki klijenti povukli svoj novac.

Najnovije najave iz PacWesta podstakle su međutim oštar pad cena njenih deonica i deonica nekoliko drugih američkih regionalnih zajmodavaca u trgovanju nakon jučerašnjeg zatvaranja američkih berzi, prenosi Indeks.

Regionalna banka Western Alliance Bancorp pokušala je juče uveče da ohrabri tržišta, poručivši kako ne beleži neuobičajena kretanja vezana uz depozite i da joj je likvidnost dovoljna. Taj regionalni zajmodavac sa sedištem u Feniksu objavio je da "potvrđuje svoju finansijsku snagu, kao i svoje smernice rasta depozita kao odgovor na nedavne događaje u bankarskoj industriji".

Portparol PacWesta odbio je da komentariše.

Pad cena deonica banaka, uključujući 52-postotni pad cene PacWesta i 23-postotni Western Alliancea, naglašava koliko ulagači i dalje nisu uvereni da je stanje regionalnih banaka dobro, uprkos naporima regulatora da okončaju bankovnu krizu koja je započela kolapsom banke Silicijumske doline i Signačer banke u martu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Veliki problemi u bankarskom sektoru

Previranja u bankarskom sektoru nastupila su nakon relativno mirnog razdoblja i mogla bi da smanje dostupnost kredita širom Amerike i da naštete rastu ekonomije.

- Poverenje u neku finansijsku instituciju gradi se decenijama, a uništi se u nekoliko dana. Kao i kod svakog domino-efekta, sledeća najslabija banka počinje da se klima, napisao je investitor Bil Akman u tvitu. Pozvao je regulatore da uvedu široku garanciju za depozite.

Deonice PacWesta izgubile su gotovo 90 posto svoje vrednosti od početka krize regionalnih banaka 8. marta.

Ostali regionalni zajmodavci, čije su deonice bile pod pritiskom ove nedelje, takođe su beležile pad cena - deonice Zion Bancorpa, First Horizona i Comerice zabeležile su pad cena za više od sedam posto, a fonda SPDR S&P Regional Banking ETF za pet posto.

Kriza u američkim regionalnim bankama započela je u martu, kada je navala klijenata na banku Silicijumske doline podstaknuta društvenim mrežama dovela do njenog naglog zatvaranja i podstakla štediše širom regionalnih banaka da sigurnost potraže u najvećim institucijama. Ti su problemi primorali regulatore da uvedu hitne mere. Činilo se da se situacija na tržištu smirila krajem prošlog meseca.

Prošlog vikenda, međutim, Prva republička banka doživela je kolaps nakon masovnog povlačenja depozita i prodata je JPMorgan Chase & Co na aukciji koju je tokom vikenda provela Savezna agencija za osiguranje depozita (FDIC).

Iako je Prva republička banka, banka za imućne sa sedištem u Kaliforniji, bila treća u nizu banka koja je propala od marta, regulatori su se nadali da će njena prodaja JPMorganu okončati krizu. Umesto toga, ta transakcija je obnovila strahove na tržištu. Neki ulagači su upozorili da kriza nije gotova, a hedge fondovi se klade da bi druge banke takođe mogle doći na red.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PacWest Bancorp banke američke banke sjedinjene američke države kolaps banaka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana