Tekst objavljen: 26.08.2013 9:00        


U Srbiju svake godine pored kvalitetne robe doputuje i ona lošijeg kvaliteta, koju potrošači iz neznanja kupuju ne sluteći da su uzeli bofl. Ubedljivo najviše škarta dolazi nam iz Kine, ali i iz okolnih zemalja poput Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije, kažu u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije.

Isti proizvodi lošiji u našim radnjama nego van Srbije

Generalno gledano, građani Srbije najviše se žale na neudobnu obuću, neispravne mobilne telefone, usluge mobilnih operatera i belu tehniku.

Mnogi pamte da je pre samo nekoliko godina hrvatska Podravka za srpsko tržište navodno pravila “specijalne” proizvode, mnogo lošije od onih koje prodaje u Hrvatskoj. Naime, procurela je informacija da je u teglicama “lino lade” koje stižu na srpsko tržište bilo navodno svega tri odsto lešnika, dok u hrvatskim ima čak 12 odsto. Pored toga, hrvatski krem “lino lada milk” sadrži 21 odsto punomasnog mleka u prahu, a u srpskom je bilo svega 14 odsto obranog mleka.
Međutim, neretko se dešava da se i prehrambene namirnice prodaju lošijeg kvaliteta nego što je originalni proizvod.

Predsednik NOPS-a Goran Papović kaže da je "javna tajna da mnogi proizvodi koji se uvoze u Srbiju nisu istog kvaliteta kao što je original. To vređa potrošače. Oni treba da bojkotuju takve proizvode".

Prema njegovoj oceni, kompanije koje nude takve proizvode nisu jedini krivci, već i država koja je lošim propisima dozvolila da se takva roba nađe na policama.

- Nema prave kontrole namirnica, ne vodi se računa o njihovom hemijskom sastavu. Zakoni su “bušni”, a pravilnici koji se donose se ne primenjuju. Ispada da kako kome padne na pamet da promeni recepturu nekog proizvoda, može da ga plasira u Srbiji najnormalnije - dodaje Papović.

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević podseća da “jeftino, a dobro“, nije moguće.

- Kupovna moć je izuzetno niska. Sve više se snižava kvalitet robe kako bi cena bila isplativa za proizvođače. S druge strane, kupci ne gledaju deklaracije, ne čitaju sastav proizvoda, gramažu, rok trajanja... U međuvremenu su i brendovi postali “porez za budale”. Cena nekog brenda sve manje oslikava kvalitet samog proizvoda. Nekada ste dobru košulju ili cipele mogli da nosite godinama. Sada je nezamislivo vam traje duže od tri godine - rekao je Knežević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dejan 26.08.2013 10:33

    Samo da dodam-iz licnog iskustva.Recimo deterdzent za pranje sudova ili recimo vesa poznate marke koji je i ovde skup jer je kao kvalitetniji to nije. Isti taj iz Grcke je daleko kvalitetniji a cena mu je tamo skoro ista kao i ovde.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana