Tekst objavljen: 19.11.2015 15:37        


Fond za PIO je isplaćivao penzije vojnih osiguranika u manjem iznosu, s obzirom da manje isplaćeni rashodi po tom osnovu u 2014. iznose 1,99 milijardi dinara, saopštila je danas Državna revizorska institucija.

Isplaćivane manje penzije vojnih osiguranika u 2014.

Na osnovu rezima ključnih nepravilnosti iz Izveštaja o reviziji završnog računa Fonda PIO za 2014. i pravilnosti poslovanja vidi se da je Fond isplaćivao penzije vojnih osiguranika u manjem iznosu na osnovu podataka preuzetih od Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, a za koje je naknadno presudama Ustavnog suda utvrđeno da nisu usklađene sa propisima.

Utvrđeno je da su penzije vojnih osiguranika, ostvarene do 1. januara 2008. godine, kao i one ostvarene posle tog datuma, morale biti usklađene na isti način, pod istim uslovima i u istoj visini kao i penzije korisnika u osiguranju zaposlenih.

DRI je preporučio Fondu PIO da preduzme mere radi izvršenja usklađivanja visine penzija vojnih osiguranika.

Fond PIO je, takođe, izvršio rashode u ukupnoj vrednosti od 76 miliona dinara za usluge koje su nabavljene bez primene Zakona o javnim nabavkama iako nisu postojali razlozi za izuzeće od primene.

U postupku revizije utvrđeno je da Fond PIO nije sproveo postupak javne nabavke usluga fiksne i mobilne telefonije i internet usluga već je nastavio da primenjuje ugovore zaključene u prethodnom periodu kada nije postojala obaveza da se ove usluge nabave u postupku javne nabavke i drugo.

PIO je u toku sprovođenja postupka revizije postupio po dve date preporuke, dok je za preostalih 16 u obavezi da dostavi odazivni izveštaj o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i dokaze o postupanju po datim preporukama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzija penzioneri PIO fond vojni osiguranici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana