Tekst objavljen: 06.09.2023 15:45        


Na Wall Streetu su juče cene deonica pale, nakon prošlonedeljnog snažnog rasta, jer ulagači nisu sigurni da je američka centralna banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa

Indeksi na Volstritu danas padaju


Dow Jones oslabio je 0.56 posto, na 34.641 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0.42 posto, na 4496 bodova, a Nasdaq indeks 0.08 posto, na 14.020 bodova.

Nakon praznika u ponedeljak nova radna nedelja na najvećoj svetskoj berzi počela je padom cena deonica.

Prošle nedelje su nedeljni berzanski indeksi snažno porasli jer su ulagači zaključili da Fed neće dodatno povećavati kamate, s obzirom na to da se američka privreda i tržište rada "hlade".

Veruje se da Fed neće povećati kamate u septembru.

Međutim, nakon produženog vikenda, entuzijazam je splasnuo. I dalje se, doduše, veruje da Fed neće dodatno povećati kamate u septembru, ali nije sigurno da to neće učiniti idućih meseci.

Privreda, naime, pokazuje priličnu otpornost, a cene nafte, što je jedan od glavnih pokretača inflacije, poslednjih nedelja znatno rastu.

Veruje se da će Fed neko vreme držati kamate i sačekati dalje makroekonomske podatke koji će pokazati da li inflacioni pritisci popuštaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U međuvremenu ponovno rastu prinosi na državne obveznice.

- Jedan od razloga pada cena deonica jeste to što i dalje rastu kamate pa su obveznice dobra alternativa deonicama. Uz to, rast ceena nafte predstavlja prepreku Fedovim nastojanjima da spusti inflaciju na ciljanih 2 posto”, objašnjava Paul Nolte, strateg u kompaniji Murphy & Sylvest Wealth Management.

I dalje ostaju otvorena pitanja o tome hoće li Fed još koji put povećati kamate i koliko će ih dugo zadržati na povišenim nivoima. Stoga će i u narednom periodu smer tržišta ponajviše zavisiti o špekulacijama u vezi tih pitanja.

I na evropskim su berzama cene deonica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.20 posto, na 7437 poena dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.34 posto, na 15.771 bod, a pariški CAC 0.34 posto, na 7254 poena.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Volstrit berzanski indeksi pad indeksa vesti sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana