Tekst objavljen: 08.09.2023 15:00        


Na azijskim su berzama u petak cene deonica pale četvrti dan zaredom jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama nakon jučerašnjeg pada Wall Streeta i novih podataka koji ukazuju na slabljenje privrede u regionu

Indeksi na azijskim berzama tonu četvrti dan uzastopno


MSCI indeks azijsko-pacifičkog regiona bio je oko 7,00 sati u minusu oko 0,2 posto i na putu je nedeljnog gubitka od 1,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao 1,4 posto, dok su cene deonica u Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji skliznule između 0,4 i 0,7 posto. U Hong Kongu se zbog olujnog nevremena ne radi.

Ulagače su razočarali novi podaci koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih regionalnih privreda.

Jutros je objavljena druga procena japanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) prema kojoj je u drugom tromesečju rast iznosio 4,8 posto na analiziranom nivou, dok je prethodna procena iznosila 6 posto.

Tako se, osim Kine, usporava i rast druge po veličini ekonomije u regionu.

Ulagače je na oprez naveo i jučerašnji pad Wall Streeta treći dan zaredom. Doduše, Dow Jones ojačao je 0,2 posto, no S&P 500 skliznuo je 0,3, a Nasdaq indeks 0,9 posto.

Posledica je to, među ostalim, oštrog pada cene deonice Applea, za gotovo 3 posto, nakon vesti da su kineske vlasti u nekim centralnim vladinim agencijama zabranile korištenje iPhonea na poslu.

Bloomberg piše i kako Kina planira proširiti tu zabranu na državne kompanije i agencije.

Zbog toga su se pod pritiskom našle i deonice Appleovih dobavljača, kao i drugih tehnoloških kompanija koje su više izložene u Kini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


S&P 500 indeks tehnološkog sektora skliznuo je juče 1,6 posto.

Negativno je na tržište uticao i izveštaj prema kojem je broj prvih zahteva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošle nedelje pao na 216.000, najniži nivo od februara.

To je dobra vest jer pokazuje da su privreda i tržište rada i dalje snažni. Ali, to je loša vest jer bi mogla značiti da će američka centralna banka dodatno povećati kamatne stope jer se potrošnja, rast plata i inflacija ne 'hlade' dovoljno.

To, doduše, nije promenilo procene analitičara po pitanju povećanja kamata. Većina njih očekuje da će Fed na sednici u septembru ostaviti kamate nepromenjene, a većina ih smatra i da ih neće dodatno povećati ni u novembru.

Međutim, zbog otpornosti privrede, ali i povišene inflacije, sve je izglednije da Fed neće početi smanjivati kamate tako brzo kako su se ulagači nadali.

- Izveštaj s tržišta rada je dobra vest, ali je u kontekstu monetarne politike loša. Ulagači se plaše i mogućeg jačanja inflacijskih pritisaka zbog rasta cena nafte u poslednje vreme”, kaže Sahak Manuelian, direktor u firmi Wedbush Securities.

A na valutnim je tržištima vrednost dolara prema korpi valuta blago porasla, pa se kreće oko najviših nivoa u šest meseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 105,02 poena, dok je juče u ovo doba iznosio 104,85 poena.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 147,85 na 147,05 jena.

Američka je valuta ojačala u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,0705 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0725 dolara.

Od početka nedelje dolarov indeks porastao je 0,7 posto.

Cene su nafte su pale. Cena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,65 posto, na 89,35 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,78 posto, na 86,20 dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
azijske berze vesti sa berze berzanski indeksi pad indeksa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana