Tekst objavljen: 19.09.2023 13:45        


Na Volstritu su u ponedeljak berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni jer su ulagači oprezni uoči sednice američke centralne banke o kamatnim stopama i novim privrednim procenama

Hoće li FED sutra ponovo podići kamate?


Dow Jones ojačao je 0,02 odsto, na 34.624 poena, dok je S&P 500 porastao 0,07 odsto, na 4453 poena, a Nasdaq indeks 0,01 odsto, na 13.710 poena.

Investitori na Volstritu nisu voljni rizikovati uoči sednice američke centralne banke, koja počinje danas, a završava sutra.

S obzirom na to da se inflacija postupno usporava, na tržištu se smatra gotovo sigurnim da Fed na ovoj sednici neće dodatno povećati kamate sa centralnog nivoa od 5 do 5,25 odsto.

Osim toga, na tržištu novca se procenjuje da postoji 67 odsto izgleda da ih neće povećati ni u decembru.

Međutim, ulagači su oprezni jer su uvek moguća iznenađenja, a nakon ove sednice Fed će objaviti i nove kvartalne projekcije o kretanjima u privredi, kao i procene o kamatnim stopama.

Investitori se nadaju da će projekcije o kamatama biti manje nego što su sadašnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


S nestrpljenjem se čeka i šta će na konferenciji za medije u sredu da kaže predsednik Feda Džerom Pauel.

- Pauel može svojim komentarima podstaći velike pomake na tržištu u jednom ili drugom smeru, pa se ne želite naći na pogrešnoj strani, kaže Peter Tuz, predsednik u kompaniji "Chase Investment Counsel", objašnjavajući oprez ulagača.

A na evropskim su berzama cene deonica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,76 odsto, na 7652 poena, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,05 odsto, na 15.727 poena, a pariški CAC 1,39 odsto, na 7276 poena.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
podizanje kamatnih stopa američki dolar Volstrit kamatne stope fed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana