Tekst objavljen: 14.01.2024 9:00        


Kompanija Alfabet, vlasnik Gugla, u 2023. godini je otpustila 12.000 zaposlenih, a Amazon 27.000 radnika

Gugl i Amazon otpuštaju stotine zaposlenih


Američki tehnološki gigantiGugl i Amazonsu u odvojenim saopštenjima naveli da će otpustiti stotine radnika. Tačnije, Gugl je objavio da će se "rastati sa nekoliko stotina" zaposlenih ireorganizovati nekoliko odeljenja, prenosi Rojters.

Otkaze će dobiti radnici uglavnom inženjerskom odeljenjukompanije, kao i u odeljenjima uključenim u razvoj glasovnog asistenta (Voice Assistant) i razvoj proizvoda kao što su pametni telefoni Piksel, pametni kućni uređaji Nest i fitnes narukvice Fitbit.

Pored toga, "većina" zaposlenih u odeljenju specijalizovanom za razvoj u oblasti proširene stvarnosti (augmented reality) biće otpuštena, dodaje se u saopštenju Gugla.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Amazon je u istom danu kada i Gugl najvio otpuštanje, takođe "stotina zaposlenih", pre svega u servisu za striming Tvič (Twich) i Prajm video, kao i u filmskom studiju Metro Goldvin Mejer koji je Amazon kupio 2021. godine, prenosi CNBC. Samo Tvič otpušta 500 radnika, odnosno 35 odsto celokupne radne snage.

Kompanija Alfabet, vlasnik Gugla, u 2023. godini je otpustila 12.000 zaposlenih, a Amazon 27.000 radnika. Tehnloške kompanije širom sveta su zbog pada prihoda prošle godine otpustile više od 260.000 zaposlenih.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
google amazon otpuštanja it sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana