Tekst objavljen: 15.07.2015 11:50        


Ministarstvo finansija Grčke je danas saopštilo da će banke u toj zemlji biti zatvorene i sutra, ali da će obim dozvoljenih transakcija u malom delu filijala koje rade biti proširen.

Grčke banke i sutra zatvorene

Pored toga što je penzionerima omogućeno da podignu 120 evra nedeljno, banke će primati uplate kreditnim karticama, uplate dugovanja državi i računa, kao i uplate namenjene osiguravajućim kućama, prenosi agencija AP.

Pored toga, biće omogućen transfer sredstava između računa u istoj banci.

Grčke banke su zatvorene od 29. juna uz kontrole kapitala koje su ograničile iznos koji može da se podigne na bankomatima na 60 evra dnevno i 120 evra nedeljno za penzionere i nezaposlene bez platnih kartica. Uplate kreditnim i debitnim karticama u zemlji su dozvoljene, kao i elektronski transfer novca u zemlji, ali su za slanje novca u inostranstvo potrebne posebne dozvole.

Grčka je u ponedeljak ujutro, nakon maratonskih pregovora s kreditorima, uspela da dogovori preko potreban dogovor o trećem paketu međunarodne finansijske pomoći i da izbegne izlazak iz evrozone. Novi paket vredan je oko 86 milijardi evra i uslovljen je strogim zahtevima, uključujući mere štednje, koje grčki parlament mora da usvoji danas.

Grčki ministar finansija Euklid Cakalotos je u obraćanju parlamentu jutros rekao da će mnoge od mera koje kreditori zahtevaju pogoršati recesiju, ali da je pozitivna stvar to što će Grčka ostati u evrozoni, pa će investicije ipak stizati u zemlju.

"Sporazum je težak i samo vreme će pokazati da li je ekonomski održiv", rekao je Cakalotos.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka grčke banke banke evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana