Tekst objavljen: 19.07.2015 9:00        


Godišnja inflacija u Evropskoj uniji pala je u junu ove godine na 0,1 odsto sa majskih 0,3 odsto, dok je u evrozoni indeks rasta potrošačkih cena u junu takođe opao na 0,2 procenta godišnje sa 0,3 odsto u maju, objavljeno je na sajtu evropske službe za statistiku Evrostata.

Godišnja inflacija u EU pala u junu na 0,1 odsto

Stopa inflacije je u junu 2014. u Evropskoj uniji iznosila 0,7 odsto, dok je u evrozoni bila 0,5 odsto, dodaje Evrostat.

Negativna godišnja stopa inflacije je u junu 2015. registrovana u osam članica evrozone, pri čemu je najniža zabeležena na Kipru (-2,1 odsto), zatim Grčkoj (-1,1 odsto), Rumuniji i Sloveniji (po minus 0,9 odsto).

Najviša godišnja stopa inflacije u junu je, kako navodi Evrostat, registrovana na Malti (1,1 odsto), Austriji (1,0 odsto), Belgiji i Češkoj (po 0,9 odsto).

U poređenju sa prethodnim mesecom, godišnja inflacija je u junu pala u 13 zemalja članica, zadržala se na stabilnom nivou u sedam, dok je porasla u osam država.

U junu ove godine, najviše su poskupele usluge u restoranima i kafićima (0,09 procentnih poena) i cigarete (0,07 procentnih poena), dok je gorivo pojeftinilo za 0,38 procentnih poena, lož ulje za 0,17 procentnih poena, a gas za 0,07 procentnih poena, dodaje se u izveštaju Evrostata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evrozona EU inflacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana