Tekst objavljen: 21.09.2023 13:15        


Kamatna stopa ima značajan uticaj jer određuje koliko banke plaćaju za međusobno pozajmljivanje novca, ali isto tako ima efekte na različite vrste dugova koje pojedinci imaju

FED zadržao kamate na istom nivou, evo šta to može da znači za Srbiju


Američka centralna banka, FED, odlučila je da zauzda kamatne stope i zadrži ih nepromenjene u rasponu između 5,25% i 5,50%.Iz Banke poručuju da se očekujejoš jedno povećanje pre kraja godine, ali će smanjenje istih u 2024. biti manje nego što se ranije predviđalo.

Kada je reč o Srbiji, zaduženim građanimaamerička kamatna stopa ne znači koliko i ona Evropske centralne banke ali posledica svakako ima, tvrde stručnjaci.

Presednik FED-a, Džerom Pauel, danas je izajavio da visoke kamatne stope ostaju do daljeg ali da se nastavljaju pojačanja drugih kanala monetarnog zatezanja i povlačenja viška novca sa tržišta kroz manji portfolio državnih obveznica.

Ova vest je uticala na američke berzanske indekse koji su oslabili. FED je jasno stavio do znanja da će, ako dođe do povećanja kamatnih stopa, to biti poslednje u ovom ciklusu. Do sada su već podigli kamatne stope 12 puta od početka zaoštravanja monetarne politike u martu prošle godine.

Kamatna stopa ima značajan uticaj jer određuje koliko banke plaćaju za međusobno pozajmljivanje novca, ali isto tako ima efekte na različite vrste dugova koje pojedinci imaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Koje su moguće posledice?

Prva posledica mogao bi da budejači dolar,koji jeprema evru počeo da gubi vrednost i sa nivoa od 1,04 evra iz prošlog septembra došao na 0,93.

Jak dolar dalje može uticati na naftu, čija cena raste i sa 72 dolara za barel brenta iz jula ove godine dostigla skok od gotovo 30 odsto.

Može se odraziti i na energente, jer se u istoj valuti plaćaju i dizel i benzin na tržištu Mediterana, a njihova cena skače brže nego cena same nafte.

Jedini deo priče u kojem Srbija neće osetiti značajan uticaj je direktna trgovina sa SAD jer u veoma ograničen uticaj na srpsku ekonomiju.

Trgovina sa SAD čini samo mali deo ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije sa svetom koja je u 2022. godini iznosila je 70 milijardi dolara.

Što se tiče trgovine sa SAD, prošle godine je vrednost te razmene iznosila 1,25 milijardi dolara, pri čemu je izvoz bio vredan 540 miliona dolara.

Najveći deo izvoza u SAD uključivao je automobile guma u vrednosti od 61 milion dolara, klipnih SUS motora u vrednosti od 42 miliona dolara, i oružja i municije u vrednosti od gotovo 60 miliona dolara. S druge strane, uvezli smo "vazduhoplove i opremu" u vrednosti od 229 miliona dolara, lekove u vrednosti od 38 miliona dolara i "nerazvrstane proizvode" u vrednosti od 36 miliona dolara.

Šta kažu FED projekcije?

Projekcije Feda sugerišu da će najverovatnije doći do još jednog povećanja kamatnih stopa ove godine, nakon čega će uslediti dva smanjenja u 2024. godini, umesto četiri kako je prvobitno predviđeno u junu.

Ovo bi dovelo kamatnu stopu na nivo od oko 5,1%.

Takođe, važno je napomenuti da je inflacija u SAD-u u avgustu iznosila 3,7%, što je više od očekivane vrednosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija džerom pauel kamatne stope fed federalne rezerve

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana