Tekst objavljen: 18.10.2023 14:35        


EU poziva avio-kompanije da pruže jasne informacije o dodatnim naknadama

EU želi da reguliše "sivu zonu" naplate prtljaga na avio letovima


Evropska unija (EU) razmatra rešavanje nedoslednih pravila avio-kompanija - vezanih za ručni prtljag. Predlog rezolucije o standardizovanim dimenzijama za ručni prtljag podnet je krajem septembra ove godine.

Prema saopštenju Evropskog parlamenta, objavljenom nedavno, "zakonodavstvo EU o pravima putnika u vazdušnom saobraćaju treba da se revidira, kako bi se osiguralo rešenje", obezbeđujući time da putnici koji lete različitim avio-kompanijama ili moraju da promene svoje letove -ne naiđu na zbunjujuća u vezi sa naknadama za ručni prtljag.

Nova rezolucija, takođe, predlaže ukidanje doplate. Štaviše, predlog koji se stavlja na glasanje ističe potrebu da se definišu odgovarajuće dimenzije i težina prtljaga.

Inače, oni koji često putuju avionom, znaju koliko različita pravila o ručnom prtljagu mogu biti konfuzna, posebno ako presedate: to povećava šansu za neočekivane naknade pri ukrcavanju.

EU, dakle, poziva avio-kompanije da pruže jasne informacije o dodatnim naknadama, kao što su naknade za izbor sedišta. U predlogu rezolucije je navedeno:

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Usklađivanje zahteva na nivou EU o veličini, težini i vrsti ručnog i čekiranog prtljaga za sve avio-kompanije koje posluju u EU poboljšalo bi transparentnost i zaštitu potrošača za sve koju putuju avionom".

Pored toga, EU poziva države da sprovedu presude u vezi sa ručnim prtljagom koju je doneo Evropski sud pravde 2014. godine. Sud je utvrdio da jeručni prtljag najbitnija stavka za putnikei da ne bi trebalo da podleže dodatnim taksama, pod uslovom da je taj prtljag razumnih ograničenja težine i veličine, te usklađen sa relevantnim sigurnosnim propisima.

Sasvim očekivano, irska niskotarifna kompanija Rajaner protivi se predlogu EU.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naplata prtljaga evropska unija niskotarifna kompanija rajaner

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana