Tekst objavljen: 23.02.2015 15:31        


Evropska investiciona banka (EIB) ne vidi potrebu za novim projektima u Grčkoj, saopštio je danas šef te banke, navodeći da će se fokusirati na druga tržišta u cilju pomoći evropskoj ekonomiji da se vrati na put rasta. Grčkoj su očajnički potrebne investicije u vreme kada pokušava da dogovori reviziju međunarodnog programa pomoći i obezbedi dodatno vreme da pokrene privredu, prenosi agencija Frans pres.

EIB: Nema potrebe za novim projektima u Grčkoj

"Za sada ne vidim nove projekte u Grčkoj", rekao je predsednik EIB Verner Hojer, predstavljajući izveštaj EIB za 2014.

Banka je već značajno izložena u Grčkoj, sa ulaganjima vrednim 16,9 milijardi evra, što je više od devet odsto grčkog godišnjeg bruto domaćeg proizvoda, dodaje Hojer.

Predsednik EIB, koji je odrastao u Grčkoj, poželeo je Atini uspešne pregovore sa kreditorima, navodeći da je Grčka ostvarila veliki napredak od perioda kada je on tamo živeo.

Prema Hojerovim rečima, EIB će obezbediti osnivački kapital za novi investicioni fond Evropske unije "težak" 315 milijardi evra, iz kog će se odobravati krediti za rizičnije strateške projekte, poput energetskih mreža i širokopojasnog interneta. Hojer navodi da postoji veliki investicioni kapital, ali da kompanije i banke nisu spremne da preduzimaju rizike nakon bolnih lekcija iz perioda globalne finansijske krize iz 2008.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Evropska investiciona banka (EIB) EIB grčka kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana