Tekst objavljen: 18.10.2013 14:00        


Privreda grca u dugovima, građani jedva sastavljaju kraj s krajem, država cedi suvu drenovinu kroz nove mere Vlade. Međutim, poslovanje banaka je drugačija priča.

Dok se drugi muče, banke u Srbiji dobro zarađuju

Nedavno objavljeni podaci Narodne banke Srbije govore da su, zaključno s drugim kvartalom tekuće godine, te finansijske kuće zaradile neto 15,9 milijardi dinara. To je gotovo 60 posto više nego lane.

Krug dobitnika predvodi banka Inteza sa 4,3 milijarde, sledi Rajfajzen s 3,6 pa Unikredit s okruglo tri, Komercijalna banka, koja je ostvarila dobit od 2,6 milijarde. Novajlija u grupi dobitnika je Vojvođanska banka, koja je zabeležila neto dobit od 1,3 milijarde. Spisak gubitaša predvodi Nova ljubljanska banka, koja je u drugom kvartalu zabeležila gubitak od 1,2 milijarde dinara. Drugoplasirana je Alfa banka, kojoj je malo falilo do milijarde dinara pa Univerzal s 554 miliona.
U NBS-u ističu da je ključni razlog takvog rezultata oduzimanje dozvole za rad Razvojnoj banci Vojvodine. Ona je u prvih šest meseci 2012. poslovala s gubitkom od 6,9 milijardi dinara. Samim tim, njenim gašenjem rezultat je popravljen.

Šansi za popravljanje rezultata ima još jer od 31 banke koja posluje na našem tržištu, 18 je kraj juna dočekalo u plusu po zaradi a 13 u minusu.

Iako neke beleže ovako dobre rezultate, banke se istovremeno žale na porast NPL-a, odnosno nenaplativih potraživanja. U privredi se kreću oko četvrtine, dok kod građana iznose devet odsto. Dobitak ipak uveliko nadmašuje gubitak. Konsultant Milan Kovačević kaže da su "kamate visoke. Mogle bi se smanjiti kada bi banke racionalnije poslovale samnjile i broj zaposlenih i papirologiju".

- S druge strane, banke su navikle da daju kredite lošim klijentima, a kada zaškripi kod vraćanja, traže pomoć države, odnosno da ceh takve politike – ili, bolje rečeno, nesmotrenosti – snosimo svi mi, poreski obveznici. Takvu praksu treba prekinuti - dodaje on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija bankarsko tržište bankarski sektor banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana