Tekst objavljen: 29.10.2023 18:00        


Vlada Srbije produžila je do kraja 2025. primenu ograničenja povećanja poreske osnovice za paušalce najviše od 10 odsto godišnje

Dobre vesti za paušalce: Nema rasta poreza iznad 10 odsto do kraja 2025.


Ovo mera uvedena je izmenom Uredbe o paušalnom oporezivanju koja stupa na snagu sutra, 28. oktobra. Za mnoge od oko 120.000 paušalaca u Srbiji ovo predstavlja olakšanje za dalje poslovanje, saopštio je NALED.

„Pozdravljamo napore Ministarstva finansija za fiskalno rasterećenje preduzetnika paušalaca jer oni predstavljaju značajan deo naše privrede. Cilj ovog ograničenja je da im se osigura predvidivost poslovanja i stimuliše nastavak rada u legalnim tokovima, što je posebno značajno u vreme aktuelne krize i visoke inflacije, kaže Irena Đorđević Šušić, šefica Jedinice za preduzetništvo i inovacije u NALED-u i dodaje da bi potencijalne posledice ukidanja ovog ograničenja bile zatvaranje preduzetničkih radnji ili beg preduzetnika paušalaca u sivu zonu.

Još jedna značajna novina je umanjenje osnovice za početnike u poslovanju, i to za 50 procenata dok je do sada umanjenje iznosilo samo 20 odsto. Ovo je, kako navodi naša sagovornica, značajna podrška koja se daje početnicima u poslovanju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Za članove NALED-a, podrška preduzetništvu je jedan od strateških prioriteta, s obzirom da naša asocijacija okuplja gotovo 350 kompanija, lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, a zajedno sa članstvom iz civilnog sektora i lokalnim udruženjima predstavljamo još 22.000 preduzetnika i malih privrednika u Srbiji, kaže Đorđević Šušić. Ona napominje da ograničenje od 10 odsto rasta neće važiti ako preduzetnik paušalac promeni šifru delatnosti, opštinu ili mesto na kojem je registrovan, osim u slučaju promene opština unutar istog grada.

„Postoji prostor za dodatno unapređenje ovih oblasti kroz uvođenje konsolidovane uplate poreza i doprinosa na jedan, umesto na četiri uplatna računa, omogućavanje preduzetnicima paušalcima koji pređu limit od šest miliona da se opredele za režim isplate lične zarade putem aplikacije Poreske uprave, povećanje granice prihoda koju paušalac može da ostvari, a da ostane u paušalnom režimu oporezivanja, kao i druge inicijative o kojima vredi razgovarati“ zaključuje Đorđević Šušić.

Podsetimo, reforma paušala započeta je 2019. kada je na inicijativu i uz podršku NALED-a uvedena transparentna formula za obračun poreskih obaveza.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
paušalci paušalci porez 2025 naled

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana