Tekst objavljen: 21.07.2023 14:35        


Centralna banka Turske podigla je juče kamatnu stopu za 250 baznih poena na 17,5 odsto, što je najviši nivo od oktobra 2021. godine, javlja agencija Anadolu

Centralna banka Turske podigla referentnu kamatu na 17,5%


Nedeljna kamatna stopa porasla je sa 15 posto na 17,5 posto, navela je banka u saopštenju nakon sedmog sastanka Komiteta za monetarnu politiku održanog ove godine, inače drugim pod vodstvom Hafize Gaye Erkan, nove guvernerke Centralne banke Turske.

Odbor za monetarnu politiku banke odlučio je da “nastavi proces monetarnog stezanja kako bi se što pre uspostavio tok dezinflacije, usidrila inflacijska očekivanja i kontrolisao pogoršanje cenovnog ponašanja”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Drugo povećanje kamata od juna

U junu je banka povećala svoju referentnu stopu za 650 baznih bodova na 15 odsto u prvom porastu roku od 27 meseci. Stopa je bila iznosila 18 odsto u septembru 2021. pre nego što je sledeći mesec smanjena na 16 odsto.

Prema istraživanju Anadolu prošle sedmice, ekonomisti su očekivali povećanje kamatne stope od 500 baznih bodova, s najnižom procjenom od 250 baznih bodova, a najvišom od 650.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turska turska lira inflacija podizanje referentne kamatne stope

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana