Tekst objavljen: 21.02.2015 10:30        


KANBERA, 6. februara (Tanjug) - Centralna banka Australije snizila je danas prognozu privrednog rasta Australije i inflacije za ovu godinu, uz upozorenje da će stopa nezaposlenosti verovatno porasti, jer se privreda te zemlje udaljila od rudarskog investicionog buma. U saopštenju centralne banke, poznatije kao Banka za novčane rezerve Australije (RBA), navodi da će bruto domaći proizvod Australije ove godine porasti izmedju 2,25 i 3,25 ods

Centralna banka Australije oborila P i inflacije

KANBERA, 6. februara (Tanjug) - Centralna banka Australije snizila je danas prognozu privrednog rasta Australije i inflacije za ovu godinu, uz upozorenje da će stopa nezaposlenosti verovatno porasti, jer se privreda te zemlje udaljila od rudarskog investicionog buma.
U saopštenju centralne banke, poznatije kao Banka za novčane rezerve Australije (RBA), navodi da će bruto domaći proizvod Australije ove godine porasti izmedju 2,25 i 3,25 odsto, u poredjenju sa novembarskom procenom od 2,50 i 3,50 odsto, prenosi agencija Frans pres.
"Procene su da će, duže nego što je očekivano, ukupan privredni rast ostati ispod uobičajenog trenda", navodi se u kvartalnoj ekonomskoj prognozi RBA, koja je još pre tri dana nagovestila obaranje prognoze rasta kada je snizila referentnu kamatnu stopu na rekordan minimum od 2,25 odsto radi pokretanja privrede.
Centralna banka je, takodje, snizila prognozu inflacije na izmedju 2,0 i 3,0 odsto u ovoj godini sa ranijih 2,25-3,25 odsto, i saopštila da će stopa nezaposlenosti, koja je trenutno 6,1 odsto, verovatno ostati iznad 6,0 odsto do sredine 2017. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana