Tekst objavljen: 19.05.2016 15:05        


Cene nafte su ustuknule danas u azijskom trgovanju pošto je dolar ojačao posle objave strogo intoniranog zapisnika sa poslednjeg sastanka američkih Federalnih rezervi (Fed) i nakon što je nedeljni izveštaj pokazao rast komercijalnih zaliha nafte u SAD. 

Cene nafte ustuknule zbog jačanja dolara

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u junu pala je za 72 centa (1,49 odsto) na 47,47 dolara po barelu, a sirova nafta tipa "brent" za julske isporuke je pojefitinila za 84 centa (1,72 odsto) na 48,09 dolara, izveštava agencija AFP.

Pre objave Fedovog zapisnika, cene "crnog zlata" su bile u pohodu ka nivou od 50 dolara za barel zbog prekida isporuka iz Kanade i Nigerije, najvećeg afričkog proizvođača nafte, i zbog nešto bolje tražnje koja je ohrabrila nade da će doći do ublažavanja globalne prevelike ponude ove sirovine.

Na jučerašnji novi rekordni skok nafte u 2016. godini uticao je prekid proizvodnje u Kanadi, do kog je došlo zbog eskalacije šumskog požara kod Fort Mekmarija, glavnog središta kanadskog regiona naftnog peska, ali su se cene povukle na nakon jačanja dolara.

Jača američka valuta podiže cene nafte izražene u dolarima, što utiče na slabljenje tražnje i cena.
Zapisnik sa aprilskog sastanka američkog Feda, objavljen sinoć, pokazao je da kreatori monetarne politike u SAD ostavljaju otvorena vrata za podizanje kamatnih stopa u junu.

Veće kamatne stope obično podstiču investitore da se okrenu ka dolaru zbog viših prinosa, podižući vrednost valute.

Viši rukovodilac prodaje u kompaniji CMC Markets, Aleks Vidžaja, kaže da su jačanje dolara i prošlonedeljni rast američkih komercijalnih zaliha sirove nafte zajedno "doveli do klizanja cena naniže".

Američke zalihe su porasle za 1,3 miliona barela u sedmici do 13. maja, što znači da je splasnula tražnja za ovim energentom u vodećem svetskom potrošaču nafte.

Cene nafte su poslednjih meseci zabeležile snažan oporavak sa gotovo 13-godišnjeg minimuma iz februara ove godine, kada su pale na ispod 30 dolara, ali su još uvek daleko ispod nivoa od preko 100 dolara za barel na kom su bile u junu 2014.

"Tržišta su sada usredsređena na detaljne ekonomske pokazatelje iz Japana i SAD, koji treba da budu objavljeni sledeće nedelje", navodi analitičar za naftu i gas u kompaniji EY, Sandživ Gupta.

"Prekid proizvodnje i poremećaj isporuka nafte iz Kanade, Nigerije i Venecuele takođe će uticati na uravnoteženje tržišta ove sirovine", naveo je Gupta u tržišnom komentaru, prenosi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
SAD fed zalihe nafte nafta laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana