Tekst objavljen: 18.05.2016 12:35        


Cene sirove nafte stigle su u današnjem azijskom trgovanju do novog rekordnog nivoa u 2016. godini u svom pohodu prema koti od 50 dolara za barel, usled eskalacije požara u kanadskom regionu naftnog peska, što je raspirilo nade da će preobilna ponuda splasnuti. 

Cene nafte na novom rekordnom nivou u 2016.

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u junu porasla je za 14 centi (0,29 odsto) na 48,45 dolara za barel, a sirova nafta "brent" za julske isporuke popela se za osam centi (0,16 odsto) na 49,36 dolara, prenosi agencija AFP.

Cene oba tipa "crnog zlata" su u trgovanju u utorak zaključene na višim nivoima, pri čemu je nafta WTI dostigla 48,31 dolar po barelu, što je najviša cena od početka oktobra 2015.

Na rast cena je uticala prognoza američkog bankarskog diva "Goldman Saksa", objavljena početkom ove nedelje, da će prekid isporuka iz Nigerije, najvećeg afričkog proizvodjača nafte, uz oporavak tražnje, stvoriti neočekivani kratkotrajan deficit u ponudi.

Analitičar u kompaniji IG Markets, Bernard Ou, kaže da se medju trgovcima oseća "veći optimizam" nakon izveštaja "Goldman Saksa".

"Na temelju izveštaja, tražnja je počela da nadmašuje ponudu. Raspoloženje (na tržištu) je počelo pomalo da raste, i možda će pogurati cene iznad kote od 50 dolara u narednih nekoliko nedelja, pod uslovom da dolar ne ojača dalje", rekao je Ou za AFP.

Prema njegovim rečima, trgovci smatraju da situacija u Kanadi može potrajati duže nego što je ocekivano. "Ako požar ošteti infrastrukturu, to može na duži rok da odloži proizvodnju", dodao je on.

Vatrena stihija oko Fort Mekmarija, ključnog čvorišta u regionu naftnog peska, u kanadskoj oblasti Alberta, eskalirala je, tako da je preko noći naredjena evakuacija oko 8.000 radnika, navodi francuska agencija.
Iz Fort Mekmarija i okoline je već evakuisano približno 100.000 stanovnika i radnika na naftnim postojenjima pre dve nedelje.

Prema podacima kanadskih vlasti, proizvodnja nafte je u proseku smanjena za 1,2 miliona barela dnevno.
Istovremeno, u Nigeriji je vodeća sindikalna organizacija radnika juče saopštila da će odbaciti sudsku zabranu i nastaviti sa štrajkom u znak protesta zbog vladine odluke o povećanju cena benzina.

Takav stav sindikata usledio je nakon što je vojska izvršila nekoliko hapšenja posle oružanih napada na naftne objekte u priobalnom delu zemlje.

Trgovci nafrom takođe iščekuju saopštenje o američkim komercijalnim zalihama nafte, koje treba da bude objavljeno kasnije danas, a koje predstavlja pouzdan pokazatelj tražnje u toj zemlji, vodećem svetskom potrošaču ovog energenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte laka nafta zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana