Tekst objavljen: 14.11.2022 14:45        


Cene nafte na svetskim tržištima prošle sedmice su, nakon tri nedelje uzastopnog rasta, pale jer usporavanje ekonomije vodi ka slabljenju potražnje za energentima

Cena nafte se i dalje drži na 96 dolara


Ipak, na jutarnjem trgovanju beleži se blagi rast. Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice, cena Brent nafte je 96,11 dolara, dok WTI košta 89,02 dolara.

Prošle nedelje je objavljeno da su zalihe nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasle 3,9 miliona barela, dostigavši najviši nivo od jula prošle godine, a to ukazuje na slabljenje potrošnje u ovoj zemlji kada je u pitanju gorivo.

S druge strane, cene podstiču očekivanja trgovaca da bi potražnja mogla početi da raste nakon odluke kineskih vlasti o ublažavanju mera usmerenih na suzbijanje korona virusa.

Ublažavanje ograničenja uključuje skraćivanje karantina za bliske kontakte obolelih i strane posetioce na dva dana i ukidanje kazne avio-prevoznicima koji dovezu zaražene putnike.

Osim što su odredbe o radu od kuće ograničile mobilnost i smanjile potražnju za gorivom, putovanja širom Kine još su na niskom nivou jer Kinezi žele da izbegnu rizik da završe u karantinu, napisali su u belešci analitičari kompanije ANZ Research.

Podsticaj tržištu pružilo je i slabljenje dolara, koje dovodi do pojeftinjenja nafte za kupce s drugim valutama, što podstiče potražnju.

Dolarski indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, potonuo je prošle nedelje gotovo četiri odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Potporu cenama pruža i skoro stupanje na snagu embarga Evropske unije na rusku naftu, kao i nedavna odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera o smanjenju proizvodnje.

Nakon što su prošle godine cene nafte zabeležile rast veći od 50 odsto, zahvaljujući oporavku ekonomije od korona krize, one su od početka ove godine porasle oko 20 odsto, što je uglavnom posledica rata u Ukrajini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte cena brent nafte vesti sa berze energetska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana