Tekst objavljen: 12.12.2023 12:55        


Vlada Bugarske ukinuće takse na tranzit ruskog gasa koji prolazi kroz tu zemlju ka Srbiji i Mađarskoj, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu rudarstva i energetike

Bugarska ukida takse za ruski gas koji ide u Srbiju i Mađarsku


Takse su na snazi od sredine oktobra, a Srbija i Mađarska koje dobijaju gas tranzitnim gasovodom iz Bugarske su osudile taj potez, strahujući da će dodatne troškove platiti potrošači.

Resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je za RTS da je uvođenje takvih taksi protivno evropskim pravilima i da je joj je drago da su ukinute.

Država se, kako je rekla, obratila Energetskoj zajednici, čiji je Srbija član, i ona je taj upit dostavila Evropskoj komisiji. "Na taj način rešili smo potencijalni problem i naši građani neće plaćati gas po višim cenama", navela je ministarka.

Kako je dodala, postoje primeri iz prošlosti da su takve odluke ukidale.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Podsetila je da je i Mađarska pokrenula upit ka EU, jer kao članica EU smatrala da je uvođenje tih taksi bilo protivno evropskim pravilima.

Gasni interkonektor Srbija–Bugarska svečano je u nedelju pušten u rad. Ceremoniji puštanja u rad gasovoda, vrednog 94 miliona evra, održana je u mestu Trupale kod Niša.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bugarska ukida takse ruski gas Srbija Mađarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana