Tekst objavljen: 27.10.2023 13:30        


Azijsko-pacifička tržišta pokušala su se oporaviti u petak, pri čemu su australijske deonice odskočile s najnižeg nivoa u godinu dana na prethodnoj sednici dok ulagači nastavljaju probavljati nove podatke o inflaciji

Berza ovog petka: Azijska tržišta se oporavljaju


Osnovne potrošačke cene u Tokiju porasle su 2,7 odsto u oktobru u poređenju s prošlom godinom, pokazuju vladini podaci. Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su rast od 2,5 odsto. Temeljni indeks potrošačkih cena za Tokio uključuje naftne proizvode, ali isključuje cene sveže hrane.

Australija je u petak objavila svoj indeks proizvođačkih cena u trećem tromesečju, pri čemu je PPI zemlje zabeležio rast od 3,8 odsto na godišnjem nivou i rast od 1,8 odsto na kvartalnom nivou. PPI meri promenu cene robe koju prodaju proizvođači.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu otvorio je rast od 0,86 odsto, dok je indeks CSI 300 u kontinentalnoj Kini pao za 0,37 odsto nakon što su državni mediji izvestili da je bivši kineski premijer Li Kćiang preminuo.

Japanski Nikkei 225 porastao je 1 odsto više, dok je Topix dodao 1,04 odsto.

Južnokorejski Kospi dobio je 0,65 odsto, dok je Kosdaq male kapitalizacije poništio ranije gubitke i napredovao 1,74%.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U Australiji se indeksom S&P/ASX 200 trgovalo za 0,34 odsto više nakon što je u četvrtak zatvorio za 0,61 odsto niže.

Nasdaq Composite pao je na azijskim tržištima dublje u područje korekcije u četvrtak jer je Meta postala poslednja tehnološka kompanija koja je ponudila prognozu koja nije sasvim ispunila očekivanja ulagača.

Tehnološki bogati indeks izgubio je 1,76%, zatvorivši se ispod svog 200-dnevnog pomičnog prosjeka i završivši na 12.595,61. S&P 500 pao je 1,18%, dok je Dow Jones Industrial Average pao 0,76%.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
azijska tržišta vesti sa berze svetske berze azijski indeksi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana