Tekst objavljen: 21.09.2023 12:40        


Na azijskim berzama su cene deonica pale četvrti dan zaredom, jer bi američka centralna banka mogla zadržati kamatne stope na povišenim nivoima duljže nego što se procenjivalo

Azijski indeksi nastavljaju da padaju: Dolar ide gore, nafta dole


MSCI indeks azijsko-pacifičkog regiona bio je oko 6:45 u minusu 0.6 posto, oslabivši četvrti dan zaredom. Na tokijskoj je berzi Nikkei indeks skliznuo 1.2 posto, dok su cene deonica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0.5 i 1.5 posto. Tako azijske berze prate jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones oslabio je 0.2 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0.9, a Nasdaq indeks 1.5 posto.

Kao što se očekivalo, čelnici Feda ostavili su juče, nakon dvodnevne sednice, ključne kamatne stope nepromenjene., ali većina njih procenjuje da će zbog povišene inflacije do kraja godine trebati još jednom povećati kamate za 0.25 postotnih poena u raspon od 5.50 do 5.75 posto.

Prognoze čelnika Feda pokazuju, pak, da bi se kamate mogle zadržati na povišenim nivoima duže nego što se očekivalo. Procenjuju, naime, da je sledeće godine moguće smanjenje kamata u dva navrata, dva manje nego što su očekivali po junskim procenama. Tako bi se sledeće godine kamata snizila za ukupno 0.50 postotnih bodova, na 5.1 posto.

Inflacija popušta, ali nedovoljno brzo. Tako bi, procenjuju čelnici Feda, inflacija do kraja godine mogla pasti na 3.3 posto, niži nivo nego što se očekivalo u junskim procenama, no još uvek znatno iznad Fedove ciljane nivoe od 2 posto. Na taj ciljani nivo inflacija bi mogla pasti tek 2026. godine.

Ekonomija je, pak, i dalje snažna, pa je smanjen rizik od recesije. Procenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini Fed je povećao na 2.1 posto, što je dvostruko više u odnosu na prethodne procene. Iduće bi se godine rast usporio na 1.5 posto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dolar ojačao, cene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrednost dolara prema korpi valuta porasla drugi dan zaredom. Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 105.59 bodova, najviše nivoe od početka marta, dok je juče u ovo doba iznosio 105.13 poena. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 147.75 na 148.40 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1.0630 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0680 dolara. Cene nafte, pak, pale drugi dan zaredom. Cena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0.69 posto, na 92.85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0.74 posto, na 89.05 dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze azijske berze azijski indeksi svetske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana