Tekst objavljen: 06.12.2015 16:01        


Agresivna vožnja samo jednog vozača u saobraćaju može da izazove lančanu reakciju, pa i drugi učesnici u saobraćaju počinju da se ponašaju na isti način, pokazalo je istraživanje Londonske škole ekonomije i političkih nauka i kompanije Goodyear. Takva vožnja može izazvati niz opasnih situacija i dovesti do nesreće.

Agresivna vožnja se prenosi na druge vozače

Agresivna ili takmičarska vožnja razdražuje druge vozače koji svoj bes iskaljuju na sledećem vozaču, dok tolerantna vožnja doprinosi da sigurnost bude veća i uslovi na putu manje stresni.

Agresivna vožnja može da se javi i kod vozača koji, inače, ne spadaju u kategoriju "problematičnih", navedeno je u saopštenju kompanije Goodyear.

Istraživanje je pokazalo da bezbednost u saobraćaju smanjuju: guranje na saobraćajnim čvorištima, vožnja tik iza drugog vozila, neadekvatno nagoveštavanje smera daljeg kretanja, nepravilno menjanje voznih traka, "davanje lekcija" drugim učesnicima u saobraćaju i takmičenje sa drugim vozačima, psovanje učesnika u saobraćaju i korišćenje uvredljivih pokreta, kao i zastrašivanje.

Agresivno ponašanje, kako je navedeno, može da se prekine: omogućavanje vozaču da se uključi u gust saobraćaj, pokazivanjem zahvalnosti za pokazanu uljudnost - kontaktom očima, osmehom, gestom rukom i izvinjenjem ako nekome smetamo.

Od svih vozača koji su učestvovali u istraživanju 55 odsto je priznalo da zbog pojedinaca koji ih na putu razljute ili izazovu, kasnije iskaljuju svoj bes na nekom drugom vozaču.

S druge strane, 87 odsto vozača je bilo saglasno da ih obzirnost drugog vozača stimuliše da budu i sami uviđavni prema drugima.

Većina anketiranih je istovremeno potvrdila da su im važni i izrazi zahvalnosti.
Takođe, pokazalo se da agresija i ljubaznost za volanom mogu da pokrenu lanac događaja koji stvaraju ili ugodniju i sigurniju okolinu, ili pak stresne i opasne uslove za vozače.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
agresivni vozači gužva u saobračaju tolerancija vozača vozači nesreće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana