Tekst objavljen: 19.06.2013 10:30        


Prema istraživanju Međunarodnog odbora za čisti transport, proizvođači automobila u proseku prijavljuju 25 posto povoljnije rezultate od realnih. A razlika između deklarisanih i stvarnih rezultata sad je deset posto lošija nego što je bila pre samo deset godina.

Kako i koliko nas obmanjuju na potrošnji goriva

Izveštaj zasnovan na rezultatima više od pola miliona privatnih i službenih automobila pokazao je da BMW-ova vozila muči najveće odstupanje sa razlikom od čak 30 posto između deklarisanih i postignutih rezultata.

Bavarce u stopu prati još jedna bavarska kompanija - Audi, sa 28 posto razlike, a na trećem mestu našao se Mercedes sa 26 posto.

Najverodostojnije podatke o potrošnji prikazali su japanski proizvođači, pa tako Tojotini odstupaju svega 15 posto, a za pohvalu su i francuzi jer su Reno, Pežo i Sitroen zabeležili odstupanje od samo 16 posto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

  1. User image
    Žika 19.06.2013 11:01

    „Istraživanje“ koje navodite je odmah osporeno...
    Lako je videti da se najveća razlika navodi za vozila koja je lako voziti van štedljivog načina vožnje... Otud i razlika...
    Mogu se voziti tako da se postigne navedena potrošnja ali to retko ko čini...
    Primer loše nauke... ;)

  2. User image
    laza 19.06.2013 12:46

    razlike su baš takve kakve su navedene u istraživanju, ako nisu čak i veće. o bilo kakvom režimu vožnje da se radi proizvođači daju neistinite podatke. to svaki vlasnik automobila zna.

  3. User image
    krvimozak 19.06.2013 17:35

    Ziko, znas da vozim audi. Prethodni model je trosio od 5,5 do 18 litara (prosek 8) a ovaj koji sada imam od 7 do 14 litara (prosek 10). Ne znam koliko je tacno fabrika njima deklarisala, ali to u realnim uslovima nije moguce postici. Uostalom, automobili su po pitanju potrosnje kao Cak Noris - potrose sve sto sipas.

  4. User image
    zika 21.06.2013 9:55

    Samo da priupitam: da li je neko od učesnika razgovora pročitao original-no istraživanje?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošnja goriva gorivo automobilska industrija fabrika automobila automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana