Tekst objavljen: 26.06.2013 9:00        


Neprijatno iznenađenje za sve one koji ovoga leta planiraju da na odmor u Grčku kre­nu kolima preko Makedonije ili u Crnu Goru preko Bosne i Hercegovine. Pojedine osiguravajuće kuće odlučile su da će ubuduće izdavanje zelenog kartona naplaćivati oko 3.000 dinara, što je i do 50 odsto više od ce­ne koja je važila donedavno.

Idemo na more: Poskupela zelena karta

Među osigura­vačima koji su početkom ovog meseca podigli cene su Delta đenerali (košta 2.980 di­nara) i novosadski DDOR, koji zeleni karton naplaćuje 3.000 dinara.

Zelena karta je pasoš vozila i neophodna je ukoliko se planira put u određene strane dr­žave. Ona obezbeđuje osiguravajuću zaštitu za eventualne materijalne i nematerijalne štete načinjene u saobraćajnoj nezgodi u inostranstvu, a od 1. januara 2012. više nije potrebna za putovanje u 27 zemalja članica Evropske unije (EU), ali i u Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru, Hrvatsku i Crnu Goru. Ipak, i dalje je neophodna prilikom ulaska u Makedoniju i Bosnu i Hercegovi­nu, što je nezaobilazna maršruta za većinu srpskih turista na putu ka morskim destina­cijama.
Sa druge strane, u Auto-moto savezu Srbije, Viner osiguranju i Triglavu, aktuelna cena je i dalje ona stara od 2.000 dinara. Isto je bilo i u Unika i Dunav osi­guranju.

Nevolja je u tome što vozači nemaju izbora pri odluci u kojoj će kući izvaditi ovaj doku­ment, već su naravno prinuđeni da biraju onu u kojoj su već osigurali vozilo.

U Udruženju osiguravača Srbije kažu da je "cena zelene karte prema vozačima politika osiguravajuće kuće i mi na to ne mo­žemo da utičemo. Ne bismo znali zašto su pojedina društva podigla cenu, a druga ne".

Oni ističu da je cena od 2.000 dinara bila minimal­na, a da društva „sama procenjuju da li mogu da prodaju zeleni karton po višoj ceni, a da pri tom ne izgube klijente”.

Poslednji put cena zelenog kartona menjana je u septembru 2010. godine. Mnogi vozači u Srbiji negodovali su i zbog ranije cene od 2.000 dinara, uz obrazloženje da je, recimo u Sloveniji, maksimalna cena obrasca zelene karte 4,2 evra, što potvrđuju i zvanični podaci objavljeni na sajtu slovenačkog auto-moto save­za.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Ime 27.06.2013 11:45

    Gde nema zakona tako se to radi. A zakona nema zato sto ga gazde donose.Pljackaj, cim se ide na godisnji ima para, sto bi nasa deca isla na odmor da smetaju njihovoj.Drzavo TUGO!

  2. User image
    Ljubisa 27.06.2013 13:18

    U AMSS je cena 2.910,00 dinara proverite telefonom.

  3. User image
    Rajko 04.07.2013 7:48

    Kako poslovanje osiguravajućih kuća kontroliše NBS, tako bi i režim cene zelene karte trebao biti obuhvaćen kontrolom ove institucije, tako da cena njenog podizanja zavisi od prosečog indeksa cena na malo i inflacije iskazano u kalkulaciji osig. društva, a ne proizvoljno .Iako cena nije podizana od 2010. god. oni bi smeli da prvobitnu cenu od 1.200,00 din koja je važila 2009 god. najviše podignu za prosečan indeks porasta cena na malo i inflacije za protekle 4 god. To znači da bi danas cena zelenog kartona smela da bude najviše 1.700,00 din, a ne 3.000,00 din

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zelena karta vožnja vozači automobili more odmor putovanja putovanje turisti turizam saobraćaj Srbija osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana