Tekst objavljen: 20.05.2013 15:10        


Proizvođač luksuznih električnih automobila Tesla je ove godine, nakon mnogo muka, zabeležio prvi profit, a sa dobrim rezultatima su se pojavile i glasine da bi gigant Epl mogao da pokuša da otkupi obećavajuću firmu Elona Maska.

Epl kupuje proizvođača automobila Teslu?

Tesla, kompanija preduzetnika iz Silicijumske doline Elona Maska, čiji futuristički automobil dobija izuzetne ocene, u prvom kvartalu ove godine evidentirala je prvi profit.

Elon Mask se dosad nije izjašnjavao o budućnosti Tesle – s obzirom na to da vodi i Spejsiks, prvu privatnu kompaniju za svemirski transport koja je već dostavila tovar na Međunarodnu svemirsku stanicu – on ima i važnija posla nego da odgovara na poslovne spekulacije.
Planovi da se ove godine dostigne proizvodnja od 20.000 automobila, čija je početna cena 80.000 dolara, uveliko se realizuju, a u poslovnim medijima se učestalo spekuliše ko bi, sa obzirom na to da se Tesla kotira na berzi, mogao da ga preuzme.

Akcionari, pa prema tome i suvlasnici Tesle već su dva automobilska džina, Tojota i Dajmler, a pominje se da bi to mogao da postane i član detroitske velike trojke Ford. Ali najintrigantnija spekulacija je upravo ona koja Teslu vidi pod krovom Epla.

- Stiv Džobs bi svakako preuzeo Teslu - kategoričan je Čamas Palipatija (koji je bio u menadžmentu Fejsbuka na njegovim počecima). Ali on sumorno zaključuje da se „to nikad neće dogoditi”, zato što je „Tesla suviše veliki, a Tim Kuk, sadašnji prvi čovek Epla, isuviše slab”.

Palipatija takođe procenjuje da će posle 10 godina neprekidnog uspona, Epl isto toliko provesti na poslovnoj nizbrdici, što nagoveštava prilično veliki pad njegove berzanske vrednosti poslednjih meseci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
epl apple tesla fabrika automobila IT kompanije najveće kompanije automobilska industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana