Tekst objavljen: 18.06.2013 16:30        


Prodaja automobila u Evropi pala je u maju na najniži nivo u poslednjih 20 godina, u vreme sve dublje recesije na Starom kontinentu, navodi Asocijacija evropskih proizvođača automobila.

Prodaja automobila na 20-godišnjem minimumu

Asocijacija kaže da je prodaja putničkih vozila u maju smanjena za 5,9 odsto na 1,04 miliona automobila, što je najniži nivo od maja 1993, kada je prodaja pala ispod milion vozila, prenosi agencija AP.

U prvih pet meseci 2013. prodaja je smanjena za 6,8 odsto na 5,07 miliona automobila. Prodaja u najvećoj evropskoj privredi, Nemačkoj, pala je u maju za zabrinjavajućih 9,9 odsto, osam odsto u krizom pogođenoj Italiji i 2,6 odsto u Španiji. Jedina zemlja u kojoj je prodaja vozila uvećana je Britanija, sa rastom od 11 odsto.

Slabost evropskog automobilskog tržišta oslikava nizak nivo potrošačkog poverenja i potrošnje, kao i investicija, u vreme dugotrajne ekonomske krize u regionu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    srđan 18.06.2013 23:02

    A Nemačka je najveći branilac evra,nsjveći proizvođač automobila u Evropi i kreatorekonomske politike EU.Istina ranijih godina je prodaja automobila u ostalim evropskim zenljama osim u Nemačkoj već bila u osetnom padu,tako da je to i očekivan rezultat.A Britanija i nije klasičan član EU,ima svoju valutu,pa je svaki komentar izlišan.GOSPODO BEŽITE IZ EVROPSKE UNIJE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
auto-industija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana