Tekst objavljen: 18.06.2013 17:30        


Zvaničnici Evropske unije zaduženi za poresku politiku pokušali su danas da ubede Švajcarsku da pristane na predaju dodatnih informacija o svojim bankarskim klijentima, u okviru borbe protiv utaje poreza.

EU: Švajcarska da odustane od bankarske tajnosti

Sastanak evropskog komesara za poresku politiku Algiradasa Semete i švajcarske ministarke finansija Evelin Vidmer-Šlumf dolazi u trenutku kada bi pitanje borbe protiv utaje poreza trebalo biti uvršteno na dnevni red samita Grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta (G8), koji se danas i sutra održava u Severnoj Irskoj, prenosi Rojters.

- Širom sveta je danas prihvaćeno da je period bankarske tajnosti završen -  rekao je Semeta na konferenciji za novinare.

- Švajcarska može ostvariti korist od snažnijeg poreskog sporazuma sa EU, čiji bi ključni deo činila automatska razmena informacija. To bi bio jasan pokazatelj da Švajcarska podržava pravednu igru - dodao je Semeta.

Švajcarska, kao najveći svetski ofšor finansijski centar, nalazi se pod pritiskom EU i SAD da okonča sa bankarskom tajnošću, u okviru borbe protiv utaje poreza.

U poslednjih nekoliko meseci, ovo pitanje je dodatno dobilo na značaju, budući da su američke vlasti pretile da će kazniti švajcarske banke, jedan francuski ministar podneo ostavku zbog njegovih računa u Švajcarskoj, a predsednik fudbalskog kluba "Bajern Minhen" priznao da je izbegao plaćanje poreza zahvaljujući jednoj švajcarskoj banci.

Ministarka Vidmer-Šlumf saopštila je da će švajcarska vlada verovatno na jesen početi zvanične razgovore sa EU i da će se založiti za usvajanje globalnih standarda u vezi sa razmenom informacija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tajnost podataka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana