Tekst objavljen: 04.06.2013 14:31        


Svako ko je ikada uzimao najobičniji gotovinski zajam morao je banci da priloži fotokopiju lične karte, potvrdu o zaposlenju, dokaz o visini primanja i liste o isplati zarada u poslednja tri meseca.

Nema stambenog kredita bez lekarskog pregleda

Pogledajte kompletnu ponudu stambenih kredita


Tako bi se utvrdilo da li ima dodatna zaduženja, odnosno da li je kupovao nešto na rate preko firme, jer se u tom slučaju umanjuje kreditna sposobnost za visinu rate.

Raste nenaplativost kredita

Bankari nerado govore zašto toliko zaviruju u lični život klijenata. Tvrde, međutim, da moraju da budu upozati s kompletnim zaduženjem i primanjima onih kojima pozajmljuju novac, jer raste nenaplativost kredita, a oni sami ne ulažu svoj novac, nego novac svojih klijenata koji u tim bankama štede, pa moraju da budu višestruko odgovorniji.
Ovo je samo početak pri podizanju stambenih kredita za koje je tražena dokumentacija znatno deblja. Banke za visoke kredite sve češće traže i životno osiguranje, za koje je neophodno obaviti sistematski zdravstveni pregled.

- U zavisnosti od iznosa koji traži, kao i od osiguravajuće kuće, klijent obavlja mali ili veliki pregled. Manji obuhvata krvnu sliku, EKG i nalaz lekara opšte prakse. Za iznose iznad 40.000 evra mnoge banke traže pun sistematski pregled s ultrazvukom srca i drugih unutrašnjih organa, testom opterećenja srca, pregledom psihijatra - objašnjavaju u jednoj banci.

Od manjih zahteva, banke traže broj fiksnog, mobilnog i telefona na poslu, interesuje ih da li su budući klijenti u braku, da li poseduju stan, kuću ili vikendicu. Ukoliko je odgovor na ovo pitanje “ne“, slede nova - da li živi s roditeljima ili je podstanar i, ako jeste - koliko plaća kiriju.

Banke interesuje i da li njihovi potencijalni klijenti imaju automobil, pa čak i koju marku i koliko je star, a u poslednje vreme lista zahteva sve je veća.



U bankama objašnjavaju da su im plaćeni telefonski računi dokaz da potencijalni klijent redovno izmiruje svoje obaveze i da stvarno živi na adresi na kojoj je prijavljen, a da je overena zdravstvena knjižica dokaz da posodavac uplaćuje poreze i doprinose na vreme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osiguranje banke krediti stambeni krediti stambeni kredit kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana