Tekst objavljen: 06.08.2013 10:30        


Veliki grad, ali skup. Tako je i u Srbiji. Život je najpapreniji u glavnom gradu, koji je rekorder po cenama hrane, pića, iznajmljivanja stanova, visini komunalnih i troškova prevoza, ali i svih ostalih proizvoda i usluga.

Život sa 400€: U Beogradu jedva, širom Srbije san

Preživeti u prestonici Srbije sa prosekom od 44.000 dinara postala je stvar dovijanja i snalaženja, pozajmljivanja i vraćanja. Iza Beograda po skupom životu ostaju Niš, Novi Sad, Kragujevac, a slede ostali gradovi u zemlji.

Kod cena hrane slika je prilično šarolika. Čak i u prodavnicama iste trgovinske kuće cene se razlikuju od grada do grada, a postalo je uobičajeno i da se u istom mestu prilagođavaju - lokaciji radnje. Trgovci su se potrudili da džepu najbližih komšija prilagode asortiman, ali i - cene. U delovima prestonice u kojima žive imućniji građani proizvodi su - skuplji.
Koliko je skupo živeti u Beogradu, posebno sa trenutnim zaradama, pokazalo je i prošlogodišnje istraživanje ekonomista, prema kome je srpska prestonica sve bliža Njujorku.

“Velikoj jabuci” se primakao Beograd - po cenama. Srpska prestonica je na listi od 131 grada sveta po troškovima života “zaslužila” visoko 86. mesto. Svi gradovi sveta poredili su se sa Njujorkom, koji je na vrhu ove liste.

I dok se srpski prosek u većim gradovima potroši za desetak dana, 44.000 dinara je pravo bogatstvo u manjim sredinama. Zaposlene u varošicama sa prosečnom kovertom nazivaju srećnicima, jer ih je vrlo malo. Zavide im komšije, među kojima ima mnogo sa zaradom od 10.000 do 15.000 dinara.

U srpskoj metropoli, međutim, od 44.000 dinara gotovo polovina ode porodici na silne račune. Troškovi prevoza uzmu barem 6.000 dinara, komunalije za stan od 60 kvadrata prelaze 8.000, a svakog meseca pristižu i računi za telefon, struju, internet... Uz izdatke za najmlađe, ceh se baš nagomila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ana 08.08.2013 6:12

    Ja zivim u stanu od 39 kvadrata i komunalije za taj stan prelaze 100 evra. Tesko da neko moze da pokrpi komunalije u stanu od 60 kvadrata sa 8000.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošači kupovina životne namirnice namirnice cene hrane poskupljenje Srbija standard

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana