Tekst objavljen: 12.07.2013 10:00        


I pored toga što su Srbija, Makedonija i Crna Gora uputile pismo Evropskoj komisiji u kojem predlažu da za građane ove tri zemlje tokom boravka u EU važe niže tarife rominga, malo je verovatno da će se to desiti u skorije vreme.

Zašto za Srbiju ne važe jeftiniji roming paketi?

Regionalnom inicijativom predlaže se da se i na ove tri države proširi primena evropske Uredbe o romingu, kojom je od prvog jula smanjena razlika između nacionalnih i roming tarifa u zemljama članicama Evropske unije.

Iskustvo Hrvatske, međutim, pokazuje da su na niže cene rominga morali da sačekaju sve do pristupanja EU. Do tada građani Srbije plaćaće jedan od najskupljih rominga u Evropi.

U pojedinim slučajevima poslata poruka ih košta četiri puta skuplje (od 25 do 45 dinara) nego Evropljane koji poruku u romingu plaćaju svega desetak dinara.

Najveći udar su pozivi iz inostranstva koji, u nekim slučajevim, mogu da ih koštaju i desetostruko više (od 100 do gotovo 400 dinara u zavisnosti od operatera i zone) od maksimalnih cena koje su ograničene u EU. Naši operateri kažu da cene zavise odonih koje im naplaćuju roming partneri.

Ovoga leta sva tri naša operatera korisnicima nude utešne roming pakete. Promocije se uglavnom odnose na Crnu Goru i popularne letnje evropske destinacije. Reč je o vremenski ograničenim paketima (od 24 sata, sedam ili 15 dana) i samo do kraja letnje sezone.

Takve pogodnosti, međutim, najčešće važe za pozive koji se iz inostranstva upućuju ka drugim korisnicima iz iste mreže. Bez obzira na cenu operateri kažu da ostvareni saobraćaj u romingu beleži rast.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija telefoniranje roming ukidanje rominga mobilna telefonija mobilni telefoni mobilni telefon mobilni operateri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana