Tekst objavljen: 11.07.2013 16:29        


Na tržištu Srbije dogodio se neverovatan obrt – pileće meso skuplje je od junećeg, što je doskora bilo potpuno nezamislivo. Preciznije, kilogram pilećeg filea u supermarketima košta u proseku 670 dinara što je za oko 50 dinara više od junećeg buta prve klase.

Zašto je u Srbiji pileće meso skuplje od junetine?

I dok mesari tvrde da je ozbiljno narušen odnos cena na tržištu jer piletina nikada nije mogla da bude skuplja od svinjetine i junetine, vlasnik jedne od najvećih pilećih farmi u našoj zemlji i član Zajednice živinara ističe da je razlog ovakve nelogičnosti “uništeno živinarstvo” , nekontrolisani uvoz pilećeg mesa, visoke marže u trgovinama i nepoštovanje roka plaćanja na relaciji trgovac – proizvođač.

- Ljudi se okreću zdravijoj hrani, pileći file je jedna od najkvalitetnijih vrsta mesa i postaje sve skuplji. Po ceni u rangu može biti iznad svinjetine, ali nikako skuplji od junetine – ističe ovaj sagovornik Telegrafa. 

On kaže da je važnije pitanje za za državu zašto ne natera proizvođače i trgovce da istaknu odakle to meso dolazi, na koji način se piletina hrani, da kupci dobiju takvu informaciju na dekleraciji, što bi prirodno uvelo red na tržištu.

Ekonomista Vojislav Stanković, savetnik u Privrednoj komori Srbije slaže se da odavno postoji mnogo nelogičnosti kada su cene mesa u pitanju. Ponuda mesa je, kaže, totalno poremećena lošom situacijom u stočarskoj proizvodnji, beleži se rast broja jata u živinarstvu ali i pad proizvodnje svinjetine i junetine.

- Mnogo toga nije logično. Nešto je manja ponuda pilećeg filea, ali pada i tražnja zbog kupovne moći. Sa druge strane u mesarama i supermarketima je dosta svinjetine iz uvoza, ali je problematičnog kvaliteta. Sa juntinom je slično, mala je ponuda, a kvalitet je loš, a pada tražnja – ističe Stanković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
piletina meso skupa hrana cene hrane cena hrane poskupljenje životne namirnice namirnice Srbija potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana