Tekst objavljen: 30.08.2013 8:30        


Nemački trgovinski lanac Lidl nastavlja kupovinu lokacija za svoje radnje u Srbiji. Poslovna politika kompanije je da odjednom otvori više prodavnica. Tako, već tri godine  u Srbiji postoji samo predstavništvo Lidla, u kome kažu da su za sada kupili zemljište u sedam gradova.

Stigao je H&M, sad čekamo Lidl i smanjenje cena

Lidl planira da za početak u Srbiji otvori bar 15 radnji. Zato duže od dve godine rastinje buja na Lidlovoj parceli u Zrenjaninu. Čelnike grada to ne brine, jer imaju čvrst dogovor.

Profesor Ekonomskog Fakulteta Slobodan Aćimović smatra da bi bilo bolje da je Lidl u Srbiju došao ranije. - Da je Lidl došao ranije, verovatno bismo imali veći stepen konkurencije na tržištu, imali bismo korektnije odnose prema dobavljačima i mnogo toga što sada nemamo - objašnjava Aćimović.
Gradonačelnik Ivan Bošnjak je uveren da će se simultano otvoriti Lidlovi objekti širom Srbije. Lokacije su obezbeđene u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Valjevu i Smederevu. U nekim od tih gradova merkaju i nove.

Kada će Lidl otvoriti vrata kupcima, zvanične potvrde nema. Optimisti procenjuju sledeće godine. U Hrvatskoj Lidl ima 88 objekata, a potrošači hvale cene i kvalitet proizvoda.

Lidl uglavnom prodaje svoju trgovačku marku i zbog toga su proizvodi i do 30 odsto jeftiniji.

Udruženja potrošača brine da li će to, zbog visokih cena u drugim trgovinama, i kod nas zaživeti.

- Normalno da očekujemo da proizvodi budu kudi-kamo jeftiniji, ako znamo da je Srbija opterećena trgovinskim monopolom, ako znamo da je opterećena maržama kad je u pitanju roba široke potrošnje - rekao je Goran Papović.

Iako najavljuju širok asortiman proizvoda, ipak za Lidl je karakterističan uži izbor robe koja se proizvodi namenski. Šansu u svakoj zemlji dobijaju i domaći proizvođači, ako se njihove cene i kvalitet uklapaju u koncept tog trgovinskog lanca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana