Tekst objavljen: 23.08.2013 10:00        


Sve više Slovenaca iz pogranične oblasti Koruške gradi kuće i stanuje u Austriji. Osnovni razlozi su mnogo jeftniji placevi i bolja infrastruktura i blizina obdaništa i škola, pa se iseljavanje mladih porodica iz slovenačkog dela Koruške u austrijski deo nastavlja.

Slovenci se sele u Austriju jer im je jeftiniji život

Slovenci se sele jer su u opštini Pliberk placevi jeftiniji. Zbog dotacija iz opštinskih fondova, prodaju se po ceni od 15 evra za kvadrat, što je najjeftinije u celoj austrijskoj pokrajini Koruška.

Placevi koji nisu manji od nekoliko stotina kvadratnih metara, blizu škole, vrtića, sa svom mogućom infrastrukturom prodavali su se po ceni nižoj od 20.000 evra, pa je 27 ponuđenih prosto planulo, a među kupcima bilo je i devet mladih porodica iz Sloveniije.

U međuvremenu se pojavila nova ponuda parcela za gradnju u Pliberku. Cena je naznatno porasla, pa je sad kvadratni metar 20 evra, ali se povećalo i interesovanje pa su sva 32 ponuđana placa već prodata, a među kupcima je opet dosta Slovenaca, čak 12.

U kratkoj anaketi koju je mariborski dnevnik Večer napravio sa svojim čitaocima sve više je ljudi koji nameravaju da naprave kuću u Austriji, a ostanu da rade u Sloveniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana