Tekst objavljen: 30.07.2013 10:30        


Za 100 evra Nemac u Hrvatskoj dobije robe i usluge u vrednosti 143 evra, pokazala je analiza urađena na osnovu podataka Eurostata, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj i Blumberga. Tako Nemac za hleb koji u Nemačkoj plati jedan evro, u Hrvatskoj može da kupi jedan i po.

Norveška preskupa i Nemcima, Hrvatska raj

Hrvatska, u poređenju sa svojim najvećim turističkim konkurentima, Španijom, Portugalijom, Grčkom i Italijom, stoji mnogo bolje.

Koliko je vrednost evra različita u 18 zemalja evrozone najbolje govore upravo različte cene istih proizvoda. Tako se u Grčkoj za 20 evra može popiti sedam šoljica kafe, a u Portugaliji za isti iznos možete da popijete 35 šoljica kafe. Velika je i razlika kada su u pitanju cene autobuskih karata, pa tako u Holandiji jedna karta za prevoz košta 2,5, a u Slovačkoj 40 centi. Ova zemlja upravo je jedna od najjeftinijih u evrozoni, gde se za 20 evra može popiti 20 litara piva, a u Italiji za toliko para samo šest. Kada su u pitanju cigarete, one su u evrozoni, u odnosu na druge države skuplje, ali najgore prolaze pušači u Irskoj, jer tamo za 10 evra mogu kupiti svega jednu i po paklu. U Estoniji se za isti iznos može kupiti pet kutija cigareta.
Skupo mediteransko odredište za Nemce je Italija, gde za 100 evra dobiju onoliko koliko u Nemačkoj plaćaju samo 97 evra.

Stotinu „nemačkih“ evra pre krize približno je toliko vredelo i u Grčkoj, ali se situacija promenila da za 100 evra Nemac u Grčkoj dobije onoliko koliko bi u svojoj zemlji morao platiti 125 evra.

Za Nemce je najskuplja Norveška, gde njihovih 100 evra vredi „samo“ 65 evra.

Među najskupljim državama evrozone nalazi se i Danska, u kojoj za sto evra može da se kupi onoliko robe, koliko bi građani Nemačke, ili Italije u svojim zemljama morali da plate 89 evra.

Sa cenama „dobor stoji“ i Švajcarska, pa tako, mnogi državljani ove zemlje često idu u kupovinu u Nemačku, jer su cene mnogo niže.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka kupovina potrošači cene životne namirnice namirnice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana