Tekst objavljen: 29.05.2013 12:10        


Narednih nedelja trebalo bi da stigne predlog rešenja Narodne banke za stambene kredite u francima gde postoji problem u otplati. Ovaj predlog, međutim, neće biti obavezujući za banke.

NBS nema nameru da pomogne svima koje muči franak

U Srbiji je odobreno 22.000 stambenih kredita u francima, a problem u otplati je kod 0,1 odsto.

Opcije koje nude banke

Pet banaka koje su odobrile 95 odsto svih zajmova u švajcarcima najradije bi da produže rok otplate ovih zajmova do deset godina ili do navršenih 75 godina života korisnika. Druga mogućnost je da se stambeni zajmovi u francima prebace u evre, uz mogućnost da se produži rok otplate.
Kako je rekao Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banka Srbije, ovi krediti ne predstavalju sistemski problem, ako se za poređenje uzme Hrvatska u kojoj 60 odsto građana ima ovakve kredite ili Mađarska u kojoj je ovaj procenat čak 80 odsto.

Podaci pokazuju da je 257 građana kupilo po dva stana kreditima vezanim za franak. Upravo na njih neće se odnositi rešenje, izričita je Jorgovanka Tabaković, guvener NBS.

Država ne namerava da potroši „nijedan dinar“ na rešavanje ovog pitanja, već će se ići u smeru „smanjivanja prihoda onih koji su bili u poziciji da procene valutni rizik mnogo bolje od građana“. Odnosno, banaka.

Guvernerka je rekla da će ovo rešenje odnositi se na četvoročlanu porodicu, a ne na one koji su uzimali stambene kredite da bi investirali u nekretnine.

Problem kod stambenih kredita u francima, kako ističe Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata Efektiva, jeste taj što se glavnica kada se pretvori iz franaka u evre zapravo drastično uvećala za poslednjih četiri-pet godina redovne otplate. Drugi problem je taj što su rate u dinarima skoro duplirane u odnosu na period kada su ti krediti i podizani.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije nbs banke kašnjenje u otplati otplata kredita krediti švajcarski franak krediti u švajcarcima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana