Kvalitet hrane u Srbiji je veoma različit - od onog za kraljevske trpeze, do proizvoda koji nisu za ljudsku ishranu, kaže predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograd Petar Bogosavljević navodeći da kvalitet pada pod uticajem smanjene kupovne moći stanovništva i "izgubljenog" sistema kontrole.
- Zdravlje građana se pogoršava zbog problema kvaliteta hrane, a beleži se znatno povećanje nezaraznih bolesti kao posledice neadekvatne ishrane - kazao je Bogosavljević.
On je naglasio da imamo obavezu da analiziramo problem sa svih aspekata, ocenjujući da najveću odgovornost za trenutno stanje snosi vlast, ali i drugi - biznis sektor, organizacije potrošača...
Osvrnuvši se na nedavnu aferu sa aflatoksinom, Bogosavljević je rekao da su u toj situaciji na površinu isplivale nespremnost i sve slabosti, kako sistema kontrole, tako i biznis sektora.
Bogosavljević tvrdi da će ukupna šteta od te afere biti veća od 50 miliona evra, i da će nam se umesto da iskoristimo komparativne prednosti, cela ta situacija vratiti kao bumerang.
Ostavi komentar