Tekst objavljen: 31.07.2013 12:20        


Pre polaska na put van zemlje građani treba da se informišu o cenama i uslugama koje njihov operater nudi u saradnji s inostranim partnerom na datoj destinaciji, kao i da li operater nudi specijalne roming promocije u vidu paketa dodatnih minuta i megabajta za prenos podataka, savetuje kompanija VIP mobajl.

Na letovanju se možete žestoko opeći na roming

U kompaniji podsećaju na to da korisnici mobilnih telefona često zaboravljaju da su cene u romingu znatno veće od onih u nacionalnom saobraćaju pa ustaljene navike ne menjaju ni kada su na putu.

- Ukoliko putujete u zemlje na drugim kontinentima, gde se koriste drugačiji frekvencijski opsezi, proverite koje opsege vaš aparat podržava i ponesite odgovarajući dodatak za punjač * savet je za one koji putuju u daleke zemlje.

Preporuka je da putnici optimalno koriste dostupne mobilne servise u inostranstvu, u skladu s potrebama i predviđenim budžetom, imajući u vidu da su cene u romingu veće, kao i da na svom uređaju podese ručni izbor mreže.

Savet je i da pre polaska na put deaktiviraju uslugu govorne pošte jer se prijem i preslušavanje tarifira kao standardni dolazni i odlazni poziv.

SMS-poruka za proveru stanja na računu takođe se tarifira prema važećem cenovniku za SMS-poruke u romingu, a putnici treba da budu oprezni i prilikom korišćenja interneta. Ukoliko nije neophodno da u svakom trenutku imaju pristup internetu, najbolje je da ga isključe.

Preporuka je i da se koristi Wi-Fi opcija, ukoliko je dostupna, jer je jeftinija od GPRS-a. Posebno treba obratiti pažnju na novije smart telefone, koji se automatski povezuju s internetom, a da korisnik nije toga svestan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
letovanje more odmor mobilni telefon mobilni telefoni roming Srbija turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana