Tekst objavljen: 07.07.2013 13:00        


Pametni telefon, koji vam operator nudi kao “besplatan” ili “za 1din”, plaćate mesečno 10-20 dolara skuplje nego ako bi ga kupili direktno u radnji, piše Agustin Dijaz-Pines iz Direktorijata OECD za nauku, tehnologiju i industriju.

Koliko je jeftini telefon “za 1din” zaista jeftin?

Pogledajte ponudu domaćih operatera, izaberite najbolju


Potrošači su se navikli na reklame kao što su "besplatni" ili "smart telefoni po 0 dolara/ evra/ funti na dvogodišnji ugovor". Većina ovih ponuda obezbeđuje uređaje besplatno ili po veoma niskim cenama u zamenu za ugovorne obaveze.

Ali, koliko vas jeftini telefon, zapravo, koštaju? Da li vam je povoljnije ako “upakujete” kupovinu telefona zajedno sa tarifnim paketom operatora?

U nekim zemljama, potrošači i nemaju mogućnost izbora da li će kupiti telefon s popustom uvezan u tarifni paket ili ne, dok za one zemlje u kojima postoje obe opcije, poput Francuske ili SAD, opcija kupovine uređaja zajedno s tarifnim paketom (i uz popust na smartfon) je, u proseku, između 10 i 20 dolara mesečno skuplja od druge opcije.

Potrošači i dalje mogu imati koristi od “upakovane” kupovine smart telefona dokle god su dovoljno informisani i sposobni da uporede različite tarifne pakete, uključujući tu kvalitet i cene. Sve ovo je, napokon, pitanje konkurencije koja je sve jača ali i potrošača čije su mogućnosti, sve veće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina telefona mobilna tarifa mobilna telefonija mobilne tarife mobilni operateri mobilni telefon mobilni telefoni telefonija telefoniranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana