Tekst objavljen: 06.09.2013 11:00        


Danas sokovi, juče mleko, sutra meso ili nešto drugo. Nije tajna, niti je bilo koga u Srbiji iznenadila vest da sokovi pojedinih proizvođača ne sadrže dovoljno voća, bar ne onoliko koliko je naznačeno na deklaraciji proizvoda. 

Ko će biti kažnjen što pijemo sokove bez voća?

Istraživanje Nacionalne asocijacije potrošača Srbije, koje je pokazalo da u uzorcima sokova tri kompanije - Duge fruit, Takova iz Gornjeg Milanovca i Vino Župa iz Aleksandrovca, nema dovoljno voća uzburkalo je javnost, ali i izazvalo oprečne reakcije.

Ukoliko se utvrdi nepravilnost u odnosu na deklarisanje, na osnovu Zakona o bezbednosti hrane propisana je novčana kazna za prekršaj pravnog lica u iznosu od 150.000 do milion dinara. Takođe, propisana je i novčana kazna odgovorne osobe, i to u iznosu od 20.000 do 50.000 dinara za isti utvrđeni prekršaj.
Dok jedni pozdravljaju ovo „otkriće“, drugi se pitaju gde su potrošačke organizacije bile kada se pojavilo mleko sa aflatoksinom, a treći pozivaju nadležne da kazne one koji se ovako odnose prema građanima.

Prema istraživanju NOPS-a robne marke „La Vita“ i „La Viva“ kompanije Vino Župa godinama isporučuju sokove sa manjim voćnim sadržajem, dok je za svih pet ispitanih proizvoda firme Duga fruit, po trgovačkim robnim markama „Baš baš„ i „365“, utvrđeno da sadrže manje voća. Ovi sokovi sadrže, kako navode u NOPS, manje od 50 odsto voćnog sadržaja u litarskom soku od jabuke i narandže.

I sokovi proizvođača Vino Župa iz Aleksandrovca ne sadrže istaknutu količinu voća, a 52 odsto voćnog soka, koliko je navedeno, nema ni dvolitarsko pakovanje soka La vita klasik od jabuke.

U neispravne spadaju i sokovi kompanije Takovo iz Gornjeg Milanovca, čija litarska kajsija ima manje od navedenih 40 odsto voća, a jabuka manje od 51 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana