Tekst objavljen: 11.07.2013 12:30        


Od uvođenja ograničenja za cene rominga 2007. godine Evropska unija je za svoje potrošače, u poslednje 3 godine, umanjila cene poziva u romingu za 0,10 eurocenti po minuti. Cene korišćenja interneta niže su čak 3 puta nego pre tri godine.

Kako roming plaćaju u EU a kako, zašto i koliko mi

Kada trenutne cene u EU uporedimo sa cenama operatora u Srbiji one su od 4 do 6 puta skuplje, npr. za odlazne pozive.

Potrošači u Srbiji pored visokih cena rominga imaju i problem da razumeju komplikovana pravila tarifiranja koja se razlikuju od zemlje do zemlje, ponekad zavise i od povezivanja sa „partnerskim operatorom", načina pozivanja broja (USSD/CAMEL opcija) i sličnih zavrzlama.

Ukoliko pogledamo tabele sa cenama usluga u romingu koju je objavila Digitalna agenda EU vidimo da su informacije za njihove potrošače - jasne, jednostavne i nedvosmislene.



Uporedne tabele za cene usluga u romingu domaćih operatora koje je objavila Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL), su toliko zbunjujuće i komplikovane da potrošaču najbolje da tokom odmora u inostranstvu svoj telefon ostavi kod kuće.


USSD opcija štedi račun

Da li ste znali da način na koji ćete pozivati broj može umanjiti cenu odlazećeg poziva za čak 50 odsto?

S obzirom da nam za vreme letnjih odmora telefon sa ugovorom ne bira destinaciju, možda je najkorisniji savet da za svrhu putovanja sebi nabavite prepaid karticu i na taj način lakše kontrolišete troškove. Za to postoji još jedan razlog.
Odlazni pozivi kod prepaid pretplatničkog odnosa mogu se ostvarivati putem „povratnog poziva" (USSDCallback) koji se ostvaruju ukucavanjem kratkog koda ispred željenog broja, a koji je različit za za različite operatore i koji je malo komplikovaniji od „redovnog" CAMEL protokola, jednostavnim biranjem željenog broja u međunarodnom formatu (pr. +381 11 123xxxx).

U Telenor mreži USSDCallback se ostvaruje pozivanjem: *123*+(kod zemlje)(kod mreže)(pretplatnički broj)#, na pr. *123*+38163123456#.

U MTS-u ova usluga se ostvaruje pozivanjem *102*00(pozivni broj zemlje)(pozivni broj mreže, bez vodeće nule)(broj pretplatnika)#

U VIPmobile mreži usluga„USSDCallback" nije omogućena.

Ukoliko pogledate razlike u cenama na primeru Grčke ova opcija omogućava vam da uštedite više od 50%.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija evropska unija EU telefoniranje roming mobilni telefoni mobilni telefon mobilni operateri mobilna telefonija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana